Starović: U Tursku uskoro samo sa ličnom kartom, dolazi nam Erdogan

Vesti 17. jun 202208:17 > 08:19 8 komentara
Redžep Tajip Erdogan
Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže za RTS da se intenzivno dogovara datum posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kao i da radi se o narednih nekoliko sedmica. Na pitanje kada bi mogao da bude potpisan sporazum o ulasku srpskih državljana u Tursku samo sa ličnim kartama, Starović kaže da su dogovori u završnim fazama i da će u nekoliko narednih sedmica, pre početka turističke sezone u punom smislu, taj režim biti uspostavljen.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je u četvrtak Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sastao se sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem. Nemanja Starović ističe da je reč o veoma značajnoj poseti.

„Danas je od veoma velike važnosti da održavamo jedan kontinuiran i sadržajan dijalog sa Turskom, od razumevanja da Turska svakako predstavlja najveću i najmoćniju državu Balkanskog poluostrva, prema čemu gajimo veliko poštovanje, ali isto tako zvanična Ankara gaji veliko poštovanje prema Srbiji uz razumevanje da Srbija koja nije svakako toliko velika i moćna, kao što je to Turska, ipak zauzima jednu centralnu poziciju na Balkanu“, kaže Starović.

Ističe da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Naglašava da Turska sada želi da projektuje pre svega svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu.

„Obim naše trgovinske razmene je već dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje, što je iznos koji je izuzetno respektabilan, ali su ambicije daleko veće od toga. Mogli smo čuti o Čavušoglua juče da je plan koji je zacrtao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan da se u nekom srednjem roku ta trgovinska razmena poveća do čak pet milijardi dolara“, kaže Starović.

On kaže i da su veoma značajna turska ulaganja u Srbiji, posebno u ona najmanje razvijena područja.

„Sve to skupa doprinosi tome da je Turska sve više zainteresovana za punu stabilizaciju i ekonomski napredak Balkana i u tome mi vidimo zajednički interes i nalazimo zajednički jezik“, dodaje.

Starović ističe da se intenzivno dogovara datum posete turskog predsednika Srbiji.

„Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da hoće, Redžep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane države koji će posetiti Beograd u drugom predsedničkom mandatu predsednika Vučića“, poručuje Starović za RTS.

Ističe da su interesi u odnosima dve države nesporni, ali da je tu važan i poseban odnos poverenja dvojice predsednika.

„Mislim da će u svakom slučaju ta veoma skora poseta predsednika Erdogana Beogradu biti itekako značajna. Očekuju nas razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske saradnje, konačno zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućeno putovanje naših državljana sa ličnim kartama u Tursku i ministar Čavušoglu je izneo značajan podatak da će Srbija u tom momentu predstavljati samo jednu od pet država, odnosno šest jurisdikcija, sa kojima Turska ima takav režim kretanja“, naveo je Starović.

Navodi da se očekuje oko 300.000 srpskih turista u Turskoj ovog leta, a sa druge strane broj turskih turista u Srbiji se svake godine povećava.

„Uz sva ta veoma važna pitanja bilateralne političke i ekonomske sradnje, poseta predsednika Erdogana će svakako biti dobra prilika da se porazgovara i o onim globalnim političkim i bezbednosnim temama, imajući u vidu da je Turska veoma angažovana u procesu traženja mirovnog rešenja između Rusije i Ukrajine, a da su upravo na tom mestu naše pozicije itekako saglasne, jer se i mi zalažemo za postizanje mirovnog rešenja“, naglašava.

Turski ministar je u Beogradu sa zvaničnicima razgovarao i o otvaranju još jednog konzularnog odeljenja i to u Nišu. Starović kaže da turske kompanije ulažu sve više u manje razvijene delove Srbije, među kojima je i južni deo zemlje, a sve je više turskih državljana koji tu stalno borave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare