Start Nedelje ponosa uz četiri kombija policije, odluku o šetnji očekuju sutra

Vesti 12. sep 202211:29 19 komentara

U Beogradu se u podne zvanično otvara Evroprajd, podizanjem zastave u duginim bojama ispred Palate Srbija. Ključni događaj u okviru ove manifestacije o kom ne prestaje da se priča, protestna šetnja, trebalo bi da bude održana u subotu, a do tada predviđeno je 130 različitih događaja. Ispred Doma omladine koji je za ovu priliku postao "Prajd haus", reporter N1 javlja da su tamo četiri policijska kombija i da su na ulazima jake policijske snage. Obaveštenje da li će biti šetnje očekuje se sutra, a Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da na tu temu nema novih informacija, "osim onog što smo imali priliku da čujemo" da će biti iskorišćen poslednji zakonski rok za potencijalnu zabranu šetnje.

Povezane vesti

„Ovo danas treba da bude srećan dan, biće organizovano ukupno 130 događanja, samo danas biće otvoreno pet izložbi na više lokacija“, rekla je Todorović i pozvala građane koji žele da se upoznaju „na koji način se slavi ljubav i različitost“ da dođu i prate program u kom može da uživa zajednica, ali i sugrađani i sugrađanke koji bi da ih upoznaju.

Iako je povećano prisustvo policije, u „Prajd hausu“ od jutros nije bilo neprijatnosti i on je pun volentera i volonterki, kojih je na manifestacijama ukupno 150 iz Srbije i sveta.

Između ostalog, do subote, kada je predviđena šetnja održaće se i Međunarodna konferencija o ljudskim pravima, kao i Park ponosa ili Prajd park za koji je lokacija promenjena. Naime, prvi plan je bio da se koncerti održavaju na Donjem Kalemegdanu, ali biće u Tašmajdanskom parku. Koncerti su predviđeni za petak i subotu posle šetnje, ako sve bude po planu.

„A i oko ne bude, poruka aktivista, organizacija i ljudi koji misle da je ljubav najveća srpska svetinja je jasna – da se 17. septembra šeta“, rekla je Todorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare