Stefanović: EU deeskalaciju treba da traži od Prištine

Vesti 26. sep 202118:264 komentara
MILAN MOJSILOVIC, NEBOJSA STEFANOVIC, ALEKSANDAR BOCAN HARCENKO
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kazao je da povećane tenzije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak moraju da se zaustave, ali da predstavnici Evropske unije deeskalaciju treba da traže od Prištine, koja bi pre svega bila rezultat hitnog povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova.

On je, nakon današnjeg obilaska dela snaga Vojske Srbije, koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u garnizonu Raška, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka Jarinju, naveo da „Brisel danima ćuti na bezumlje i bezakonje koje se dešava na severu KiM, a onda šalje pozive na deeskalaciju za obe strane, kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije“.

POVEZANE VESTI:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP-a, pošto je zvanična Priština poslala svoje jedinice na puteve koji vode do Jarinja i Brnjaka, koje danima blokiraju lokalni Srbi usled odluke kosovskih vlasti da uvedu probne tablice za srpske registarske oznake.

„Moraju se zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah među srpski narod na severu Kosova i Metohije. Nije lako razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan međunarodni dogovor i izazivaju destabilizaciju… Naš narod niko neće ugrožavati, niti će nam neko govoriti gde ćemo u centralnoj Srbiji da koristimo svoje snage, vojsku i policiju. To je suverena odluka Srbije“, naveo je Stefanović.

U poseti vojnim jedinicama, pored Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, bili su i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Stefanović je naveo da specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije „preduzimaju aktivnosti kojima unose uznemirenje i prete stabilnosti, ne samo Srbije, već i čitavog regiona“.

„Takvo ponašanje nije slučajno i mi ne mislimo da je prouzrokovano bilo kakvim benignim povodom, niti da su suštinski u pitanju registarske tablice. Mi hoćemo da razgovaramo, jer nama je cilj da se zaštite mir i stabilnost, ali hoćemo i da se zaštite životi Srba i njihova bezbednost na KiM“, rekao je Stefanović.

On je ocenio da je reč o delu „šire kampanje, koja se već godinama sprovodi“ i kojom prištinska strana pokušava da dovede ili do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije ili „do nekog ekstremnijeg rešenja“.

Ministar odbrane je kazao da će domaće tužilaštvo u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv pripadnika kosovske policije koji su „činili različite vrste krivičnih dela u prethodnim danima nad Srbima u našoj južnoj pokrajini“.

„Pred svim međunarodnim institucijama govorićemo šta se dešava na Kosovu i Metohiji i zbog čega se ne poštuju međunarodni propisi, niti rezolucija Ujedinjenih nacija, niti Briselski sporazum…. Nema formiranja Zajednice srpskih opština, a onda se privode i maltretiraju Srbi, cepaju bilbordi na kojima ljudi napišu ‘Dobro došli u Zajednicu srpskih opština'“, dodao je ministar.

Ambasador Rusije: Čudan i štetan stav zapadnih država

Ambasador Bocan-Harčenko potvrdio je podršku Rusije stavu Beograda i izrazio zabrinutost zvanične Moskve, dodaje se u saopštenju.

„Odgovornost za novonastalu, veoma opasnu situaciju za širu regiju, je na privremenim institucijama u Prištini. Nagomilane snage, kršenje svih postojećih sporazuma, neispunjavanje sporazuma koji su bili potpisani ranije, provokacije, pretnje na terenu Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. I što se tiče briselskog dijaloga Beograda i Prištine uopšte nema ni jednog znaka, niti želje za kompromisom i nastavkom dijaloga… Ovo je usmereno na etnički čisto Kosovo“, rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije je stav zapadnih država nazvao „čudnim“ i „štetnim“, ocenivši da zatvaraju oči pred situacijom koja je veoma opasna, „iako svako razume ko je kriv i gde je razlog ovakvih provokacija“.

„Mi sada vidimo ne one stare dvostruke aršine, već višestruke aršine i istovremene pozive Prištini koja je kriva za situaciju i Beogradu koji ispunjava sve svoje obaveze i ne pravi ni jednu provokaciju“, kazao je ruski diplomata.

Komentari

Vaš komentar