Stefanović: Pitanje našeg učešća u dijalogu veštački nametnuli Vučić i Dačič

Vesti 03. feb 202115:44 > 16:0513 komentara
N1

Učestvovaćemo u dijalogu pod posredstvom evroparlamentaraca, to je veštački nametnuta tema koju „guraju“ Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, kaže za N1 potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

On dodaje da nema mesta za zabrinutost da će učestvovati u tom dijalogu, jer je, kako kaže, opozicija okupljena oko ideje za dijalog.

„Već smo na korak do toga da se u potpunosti zaokruži platforma, razgovaramo sa svima u nameri da i ostali tu ideju podrže, jer nema razlike od onog što mi tražimo, a to je da se RTS otvori, da se izbori odvoje, dakle razlike su samo u modalitetima, ali je stragetgija ista. To je jelova taktika režima, skoro svi smo zajedno. Nadam se da ćemo dobiti slobodne demokratske izbore i da će građani moći slobodno da biraju“, rekao je Stefanović u emisiji N1 Studio Live.

Povezane vesti:

On navodi da ova druga faza dijaloga ne može nikako biti slična prvoj, jer se prethodna bavila tehničkim pitanjima.

„Tada se govorilo o tome kako premijerki Brnabić ograničiti funkcionersku kampanju, da li REM ima svoj sajt i slično, ovaj put ćemo pričati o važnijim pitanjima, o oslobađanuju RTS-a i RTV-a, o kontroli izbornog procesa, a sve to zakoni Republike Srbije dozvoljavaju. Takođe smo i za odvajanje izbora i uvođenje tela koje ce vršiti nadzor elektronskih medija. To nisu naši snovi, već to piše u zakonu, a mi imamo „otetu državu“, kazao je Borko Stefanović.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde dodaje i da se „ljudi vode u kolonama na izbore, da im se preti da im neće biti produžen ugovor ako ne fotografišu svoje listiće“.

Takođe, kaže da se televizije sa nacionalnim frekvencijama „otvore“ samo 35 dana tokom kampanje i da mnoge afere poput Krušika, Jovanjice nemaju gde da se čuju.

Stefanović kaže da sve što bi se postiglo u dijalogu bi trebalo da prati misija, i to najbolje misija OEBS-a kao i to je „najblaže rečeno naivno“ ako neko misli da će se Ana Brnabić ili Aleksandar Vučić jedno jutro probuditi i reći „sad ću da poštujem zakon“.

Ocenjuje i da se od izbora u junu mnogo toga promenilo u Srbiji.

„Dobili smo loše izveštaje Evropske komisije, Fridom hausa, Institut u Bazelu je rekao da smo lideri u korupcji. Ogoljena je diktarura, u Skupštini nema opozicije. Bojkot je bio uspešan, a govorili su da od toga nema ništa, Vučić je već skratio mandat Vlade“, kazao je Stefanović, koji je saglasan sa izjavom lidera SSP Draganom Đilasom da Zapadna Evropa i Amerika već devet godina direktno daju podršku Aleksandru Vučiću, da bi on završio nešto oko Kosova.

Osvrćući se na poruku francuskog predsednika Emanuela Makrona da su inovativna rešenja jedina moguća kada je reč o kosovskom problemu, Stefanović kaže da se to u Srbiji i Francuskoj ne vidi na isti način.

„Svakako da je vlast nespremna za dogovor, narodu se predstavlja da je Vučić pod pritiskom da prizna Kosovo. Mi imamo predlog rešenja za kosovski problem, a to je deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda u oblastima koje obezbeđuju saradnju i ukidaju barijere i da sa Kosovom imamo normalan odnos. Oni koji žive na Kosovu moraju normalno da se kreću, obrazuju, leče. Ono u čemu su naprednjaci pogrešili je što su govorili o statusu Kosova“, zaključio je Stefanović.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live.

Komentari

Vaš komentar