Stefanović podneo predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji

Vesti 23. nov 202214:15 102 komentara

Potpredsednik Skupštine Srbije Borko Stefanović saopštio je da je Odboru za spoljne poslove uputio predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politiike Srbije sa politikom Evropske unije, kojom se predlaže uvođenje odgovarajućeg paketa sankcija Rusiji, koje bi Vlada morala odmah da primeni.

„Jedini smo kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji. Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Skupštini.

Integralni tekst predložene rezolucije možete preuzeti na sledećem linku:

Rezolucija o usaglašavanju spoljne politike

Kako je objasnio, zemlja dolazi u realnu opasnost da se više od 10.000 firmi nađe u teškoj situaciji, ugrozi 300.000 radnika zaposlenih u kompanijama iz EU, kao i trgovinsku razmenu sa Unijom, koja je 60 odsto ukupne spoljne trgovine.

Srbija, smatra Stefanović, ne sme da se nađe „sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“.

Prema njegovom mišljenju, uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, „bio bi skromnog dometa“, ali bi, ako se to ne dogodi, položaj države po pitanju Kosova bio otežan, kao i politički i ekonomski odnosi sa EU.

On je najavio da će se do kraja novembra predlog rezolucije naći pred Odborom za spoljne poslove, čiji je predsednik, i da će se o njoj raspravljati, a nada se da će se naći i na dnevnom redu Skupštine.

„Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese“, zaključio je Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare