Stefanović pred sudom negirao Papićeve tvrdnje da je urgirao za Miljkovića

Vesti 13. jul 202212:03 > 12:25 29 komentara
NEBOJSA STEFANOVIC
Tanjug/Dragan Kujundžić

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović svedočio je u nastavku suđenja bivšem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću zbog optužbi za trgovinu uticajem, odnosno da je vratio blindirani automobil jednom od vođa organizovane kriminalne grupe Marku Miljkoviću, bez neophodnih policijskih provera. Stefanović je pred sudom negirao Papićeve tvrdnje da ga je u u aprilu 2020. zvao kako bi urgirao da se Miljković sasluša brzo i efikasno bez "preteranog zadržavanja".

Stefanović, koji je i aktuelni ministar odbrane u Vladi Srbije, rekao je da kao ministar unutrašnjih poslova nije ni morao da zna za pojedinačne slučajeve oduzimanja i načina vraćanja blindiranih automobila, i da nikada nije zvao Papića u vezi sa Markom Miljkovićem.

POVEZANE VESTI:

U sudnici je u jednom trenutku čak došlo i do suočavanja Stefanovića i Papića, gde su obojica ostali pri svojim tvrdnjama, javlja reporterka N1.

Stefanović je svoje odnose sa Papićem opisao kao „nešto više od poznanika, a nešto manje od onoga što bi se moglo nazvati bliskim prijateljem“, objasnivši da oni jesu imali kontakte preko porodičnih veza još od 2014. godine.

Bivši ministar policija nije objasnio kako je došlo do prekida kontakata sa Papićem, ali je naveo da su se ređe viđali i razgovarali od kada su obojica prestali da rade u MUP-u.

Bivši ministar je rekao i da je znao da je Marko Miljković lice iz kriminogene sredine, ali da nije naslućivao da je reč o takvom kriminalcu koji se teteti za tako teška krivična dela.

Podsetimo, Marko Miljković je optužan da je deo kriminalne grupe Veljka Belivuka koja se tereti za pet teških ubistava.

Papićev branilac tražio da svedoči i Marko Miljković

Papićev branilac Branislav Tapušković izjavio je za N1, posle suđenja, da je „najvažnije što smo danas ipak došli došli do toga da je glavni pretres zaključen“.

„Najzad se Stefanović Nebojša ministar policije u vreme kritičnog dogođaja i koordinator službi bezbednosti do ovoga momenta i dalje, odazvao pozivu. Tek treći put je došlo do toga da se smilovao, došao i dao iskaz, tako da smo mnogo toga ipak dobili iz njegovog iskaza. Naravno, ja nisam od advokata koji će u kamere govoriti ono što se izgovara u sudnici“, kazao je.

Dodao je i da je naredni pretres zakazan za 15. avgust, kada će, kako je rekao, biti iznesene uvodne reči. „I naravno sve će to biti podvrgnuto proceni“, dodao je Tapušković.

Rekao je i da ga je „malo začudilo“ što je odbijen njegov predlog da se kao svedok ispita i Marko Miljković.

„Nije bilo nijednog razloga da on ne bude ispitan, jer bismo onda saznali sasvim sigurno ko je naredio da policajci koji su to uradili i odlučili da se vozilo vrati – u svakom slučaju ne Goran Papić – neoborivo utvrdi. Odbijeno je tako nešto, ali to je opet stvar za neku procenu u daljem toku postupka, žalbenom postupku, jer odbijanje ispitivanje takvog svedoka može da bude značajan argument za odbranu u daljem toku postupka“, poručio je Tapušković.

„Nikako da dođemo do odgovornosti vrha vlasti i policije“

Tapušković je istakao i kako se uglavnom ne optužuju lica iz vrha MUP-a i službe državne bezbednosti, nego se ispituju policajci manjeg značaja.

„I nikako da dođemo do te odgvornosti koja se tiče vrha vlasti, vrha policije, i svih tih službi unutar. To je tema, o tome ćemo da razgovaramo i time se bavimo na suđenju“, najavio je Tapušković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare