Stefanović: Predlog Incka i Švarc-Šilinga o BiH i Srbiji „bezobrazan“

Vesti 02. mar 202217:37 5 komentara
Nebojša Stefanović
N1

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović kritikovao je dva bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, rekavši da je "potpuno neverovatan i bezobrazan" način na koji su se obratili Evropskoj komisiji i NATO-u.

Pročitajte još:

Povodom zahteva bivših visokih predstavnika, Kristijana Švarc-Šilinga i Valentina Incka, da Evropska komisija „brzo i nebirokratski“ primi BiH u EU i da Srbiji oduzme status kandidata za članstvo u Uniji, i da NATO garantuje da će zaštititi stanovništvo BiH, Stefanović je rekao da su „upravo njih dvojica odgovorni za najveći broj problema“ u toj zemlji, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

„Oni su ti koji su svojim lošim potezima čak podsticali stvaranja problema, a uopšte nisu radili na njihovom prevazilaženju. Srbija nijednog trenutka, iako ekonomski najjača zemlja u regionu, nije pokušavala na bilo koji način da ospori teritorijalni integritet BiH. Potpuno suprotno, pokušavala je da investicijama u oba entiteta pomogne i školstvo, zdravstvo, privredu i ukupni razvoj“, naveo je Stefanović.

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „poslao ogroman broj puta veoma jasne poruke da je Srbija prijatelj BiH i da bez obzira i na bliske veze sa Republikom Srpskom i bratskim srpskim narodom, ni na koji način ne želi da ugrozi Bosnu i Hercegovinu, već da joj naprotiv pruža punu podršku i u njenom napredovanju ka Evropskoj uniji i u daljem ekonomskom jačanju“.

„Što se tiče ponašanja drugih, iako se Incko, Švarc-Šiling i ostali prave da ih ne vide, ne može niko da me ubedi da ne vide provokacije koje vrlo često dolaze iz Sarajeva, i sve otrovne strelice odapete prema Srbiji, pa čak i u trenutku kada je naša zemlja pružala humanitarnu pomoć u vidu besplatnih vakcina protiv kovida kada ih nigde u svetu nije bilo, i pokušaj linča predsednika Vučića u Srebrenici, za koji niko nije odgovarao već godinama“, naveo je Stefanović.

Dodao je da je „sramota što se ljudi koji su se nekada nalazili na visokim, odgovornim i dobro plaćenim funkcijama, umesto da su se tada bavili svojim poslom u Bosni i Hercegovini i gradili mir, a ne tenzije, danas na ovakav način ophode prema Srbiji i predsedniku Vučiću“.

Švarc-Šiling i Incko su naveli da bi Srbiji trebalo oduzeti status kandidata za članstvo u EU jer odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, dok su NATO pozvali da pruži „snažne garancije stanovništvu BiH da neće biti ostavljeno na cedilu kao pre 30 godina“.

„Niko ne zna koji su sve ciljevi (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Zato vas molimo da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju da dobiju garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan“, naveli su Švarc-Šiling i Incko, koji su zatražili i slanje trupa alijanse „na Brčko-koridor“ i granicu BiH sa Srbijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare