Stefanović prisustvovao obeležavanju Dana rečnih jedinica i Dana Rečne flotile

Vesti 05. avg 202215:392 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović prisustvovao je obeležavanju Dana rečnih jedinica i Dana Rečne flotile u Novom Sadu, i tom prilikom poručio da su njihovi pripadnici i pripadnice u svakom trenutku spremni da isplove i da pruže pomoć građanima kako bi uživali i bili bezbedni na rekama, ali i da su u svakom trenutku spremi da zaštite Srbiju.

Pročitajte još:

„Danas, dok obeležavamo ovaj praznik, budite uvereni da ljudi iz Rečne flotile i dalje ispunjavaju u svakom trenutku sve svoje zadatke i u slivovima Dunava, Save, Tise, Morave, ali i na svim rekama gde su potrebni i gde je potrebno da štite svoju otadžbinu i pomažu svom narodu“, rekao je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni su u svakom trenutku spremni da isplove, da pruže pomoć građanima kako bi uživali na rekama, da im ulepšaju leto i učine ga bezbednim, kazao je ministar.

Stefanović je na današnjoj svečanosti zahvalio i orkestru Kopnene vojske koji je uvek tu da oplemeni vojničke svečanosti.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Ljubiša Marković istakao je da Rečna flotila 107 godina odgovorno, časno i profesionalno realizuje dodeljene zadatke.

„Neprekidnim procesom obučavanja pojedinaca i jedinica kroz realizaciju redovnih zadataka, uz racionalno korišćenje resursa, kvalitetno održavanje plovila, ronilačke opreme i inžinjerijskih mašina, unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti. Rečna flotila opremljena je i osposobljena da se angažuje na svim zadacima u zahvatu
vodnih puteva i drugim rejonima Republike Srbije. Radioničkim kapicitetima i stručnim znanjem, vojni brodovi, plovna sredstva, ronilačka oprema, amfibije i pontonirska sredstva su u funkciji izvršavanja zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije“, rekao je Marković.

Današnju svečanost obeležio je i defile ešelona plovnih objekata, a povodom praznika dodeljene su nagrade i pohvale, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Obeležavanju praznika prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Živica Ognjanov, nekadašnji komandanti jedinica, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela istorija srpske Rečne flotile.

Komentari

Vaš komentar