Stefanović sa Šojguom: Planirana 91 zajednička aktivnost, poziv da poseti Srbiju

Vesti 23. jun 202116:05 3 komentara
TANJUG/MINISTARSTSTVO ODBRANE/JOVO MAMULA

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u Moskvi na sastanku sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem da je Rusija opredeljena za dalji razvoj bilateralne saradnje i za podršku jačanju kapaciteta Vojske Srbije.

Stefanović, koji na poziv Šojgua u Rusiji učestvuje na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, rekao je da je bilateralna saradnja u odbrani „na istorijskom maksimumu“, saopštilo je ministarstvo u Beogradu.

Naveo je da je ove godine planirana 91 „zajednička aktivnost“ i pozvao Šojgua da poseti Srbiju.

Šojgu je rekao da smatra da „Srbija danas vodi samostalnu politiku“.

„Podsetio bih da samo jake oružane snage garantuju nezavisnost jedne zemlje. Mi smo opredeljeni za nastavak razvoja bilateralne saradnje naših zemalja i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije“, rekao je Šojgu.

Stefanović je kazao da mu je „izuzetno drago“ što se u muzejskom kompleksu „Put sećanja“ nadomak Moskve nalazi i grumen srpske zemlje sa Groblja oslobodilaca Beograda, ocenio da je to važna simbolička poruka zajedničke borbe dva naroda protiv fašizma i najavio da će Srbija će učestvovati u izgradnji „Spomenika srpskom vojniku“ koju je predložila ruska strana.

Stefanović je novinarima u Moskvi da je za Srbiju važno učešće na devetoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti jer je to „prilika da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima bezbednosti i izazovima, ne samo u Evropi već u svim delovima sveta“.

Ministar je ponovio da je saradnja Rusije i Srbije „izuzetno dobra, rekao bih na istorijskom maksimumu, ali mi se trudimo da ona u vojno–vojnoj i vojnotehničkoj oblasti bude i bolja“.