Stefanović sa španskom ministarkom o unapređenju saradnje u oblasti odbrane

Vesti 05. nov 202109:22
Margarita Robles, Nebojša Stefanović
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Srbija i Španija potpisale su pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke, saopštilo je Ministarstvo posle sastanka ministara odbrane Nebojše Stefanović i španske ministarke Margarite Robles.

Stefanović i Robles razgovarali su o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, posebno u segmentu vojne industrije, a pismo o namerama potpisano je posle sastanka u Madridu.

Taj dokument omogućiće nastavak započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, uključujući i planirane nabavke za potrebe opremanja Vojske Srbije, a pismo o namerama potpisali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i nacionalni direktor za naoružanje Kraljevine Španije admiral Santjago Ramon Gonzales Gomez.

Ministar Stefanović je podsetio na „izuzetne prijateljske odnose dveju zemalja, dve vojske i dva ministarstva“, zahvalio za „principijelan i konzistentan stav“ koji Španija ima u pogledu nepriznavanja nezavisnosti Kosova i naglasio podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kraljevine Španije.

Stefanović je je kao krunu saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

On je izrazio opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji i razvoj saradnje u domenu vojne industrije, ali i istakao značaj nastavka započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, počev od profilisanja daljih oblika saradnje na nivou istraživačko-razvojnih ustanova i odbrambenih industrija dve zemlje, navedeno je u saopštenju.

Španska ministarka poručila je da „stav Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova ostaje nepromenjen i da ta zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Republike Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, a opredeljena je za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje.

Robles je poručila da Španija Srbiju smatra ključnom zemljom Zapadnog Balkana i da će nastaviti sa snažnom podrškom na putu ka EU, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar