Stefanović: Srbija bi trebalo da ima obavezni vojni rok, kao Švajcarska

Vesti 09. maj 202214:58 69 komentara
FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Povezane vesti:

„Očekujem da ćemo u naredne dve nedelje imati izrađen plan sa kompletnim analizama i najboljim rešenjima u pogledu finansijskog aspekta, aspekta obuke i aspekta regrutacije

Kako dalje stoji u saopštenju, njegov lični stav po ovom pitanju od ranije je poznat.

„Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je važno da mladi ljudi prođu obuku u vojničkim veštinama i da se upoznaju sa složenim borbenim sistemima i ostalom savremenom tehnikom, opremom i naoružanjem koje Vojska Srbije danas ima, a čime u prethodnim decenijama i nismo baš mogli da se pohvalimo. Mladi će, rekao je ministar Stefanović, posle služenja vojnog roka ne samo biti obučeni da u svakom trenutku mogu da priteknu u pomoć svojim bližnjima, već će steći i veštine i znanja koja će im značiti i te kako i u životu i u radu.

„Naravno, konačnu odluku doneće parlament, ali duboko sam ubeđen i kao ministar odbrane i kao neko ko je služio vojni rok, da je to izuzetno korisno i za mlade ljude i našu zemlju“, zaključio je Stefanović u saopštenju Ministarstva odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare