Stefanović: Srbija nije uvela sankcije Rusiji jer se rukovodi svojim interesima

Vesti 27. apr 202215:57 > 16:56 7 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je u razgovoru sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD, general-potpukovnikom Majklom Hauardom rekao da Srbija principijelno poštuje međunarodno pravo i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da nije uvela sankcije Rusiji jer se rukovodi svojim interesima.

Stefanović je zahvalio SAD na kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, navodeći da je to spoljnopolitički prioritet Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

On je podsetio na misiju KFOR i istakao dobru saradnju Vojske Srbije sa KFOR, koja je za Beograd od izuzetnog značaja, naročito imajući u vidu da Priština uporno izbegava da sprovede međunarodno preuzete obaveze.

Stefanović i Hauard koji boravi u Srbiji u sastavu delegacije pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, saglasili su se da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane sadržajna, da ide uzlaznom putanjom i da su njeni efekti vidljivi, kao i da prati strateški razvoj političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Stefanović je istakao da se ona u najvećoj meri realizuje kroz zajedničke vežbe i obuke naših oružanih snaga, što omogućava pripadnicima Vojske Srbije sticanje iskustava i veština koje doprinose podizanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njenoj većoj interoperabilnosti.

Ministarstvo odbrane

Mojsilović sa Hauardom o unapređenju bilateralne vojne saradnje

Sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD, general-potpukovnikom Majklom Hauardom, sastao se i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, na sastanku je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje, sa ocenom da je saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD intenzivna i sadržajna i da se realizuje u obostranom interesu.

Istaknuta je i namera Srbije da se u realizaciji zajedničkih aktivnosti akcenat stavi na konkretne i vidljive oblike saradnje, a kao najznačajniji korak u unapređenju bilateralne vojne saradnje izdvojeno je predstojeće zajedničko angažovanje u mirovnoj operaciji na Sinaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare