Stefanović: Srbija ostaje vojno neutralna – uvek se to nekome neće sviđati

Vesti 27. jun 202219:3210 komentara
Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da se, kada se neka zemlja, kao što je to učinila Srbija, opredeli za vojnu neutralnost, nezavisnost i da sama donosi svoje odluke, uvek to nekome neće sviđati.

„Ali, naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda“, poručio je Stefanović polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 65. klase Generalštabnog usavršavanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Povezane vesti

On je podsetio da se globalna politička i bezbednosna situacija menja brže nego ikada i da u svetu, koji se restrukturira na neki način, gotovo sve aktuelne teme postaju od velikog značaja i za odbranu.

„Nekada smo imali grublje crte gde su se odbrana i bezbednost posmatrale u užim okvirima i mogli ste da ih odvojite od hrane ili energenata. Danas, kao što vidite, to je apsolutno nemoguće i svaki od ovih aspekata utiče na odbranu zemlje na različite načine. Globalno promene, od migracija, klimatskih promena do nejednakosti u socijalnom smislu, svakako će i ubuduće biti značajan faktor koji će uticati na raspodelu resursa“, rekao je Stefanović.

Ministar odbrane je, između ostalog, podsetio i da je strateško spoljnopolitičko opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU.

„Ona se, trenutno, suočava sa nizom bezbednosnih pretnji i svesni smo da nije na svaku od tih pretnji uvek adekvatno odgovarala, počev od migrantske krize, preko krize izazvane kovid virusom do naravno sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine. Svaka od tih velikih kriza otkrivala je određene pukotine u odgovoru koji je Evropska unija kao celina davala“, rekao je ministar.

Takođe je podsetio da i pored činjenice da je najveći broj zemalja EU ujedno i članica NATO, mnoge u poslednje vreme donose odluke da ulažu ogroman novac u odbranu.

Naša strateška prednost – odbrambena industrija

Stefanoviće je ocenio i da ono što je strateška prednost Srbije jeste njena sopstvena odbrambena industrija.

„Ta odbrambena industrija ima dovoljan resurs da danas može da adekvatno modernizuje, remontuje, opremi, proizvede sve ono što je potrebno da nivo sposobnosti Vojske Srbije bude na zavidnom nivou“, rekao je ministar.

On je istakao da je Srbija vojno neutralna i da to podrazumeva da neće ni danas, niti u budućnosti ulaziti u vojne saveze s drugima, ali da to ne isključuje saradnju, niti znači političku neutralnost.

„Naravno, svesni smo da će dalji vojni sukobi koji se dešavaju na teritoriji Ukrajine svakako uticati na dodatne pritiske na Republiku Srbiju, ali imamo čvrstu nameru da svoj kurs vojne neutralnosti zadržimo“, rekao je Stefanović.

On je podsetio i na odluku Srbije o neuvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i na kontinuiranu podršku Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

On je ukazao da Srbija danas, za razliku od prethodnog perioda, ulaže u svoju vojsku i oceniio da je obučenost pripadnika Vojske trenutno na veoma visokom nivou.

„To nije samo moja ocena, to je ocena svih međunarodnih partnera koji se susreću sa našim vojnicima“ rekao je Stefanović.

On je poručio da će Srbija nastaviti s poboljšanjem standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i državnim modelom stambenog zbrinjavanja, koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.

Komentari

Vaš komentar