Stefanović: Uvredljivo, Bocan-Harčenko se meša u unutrašnje stvari Srbije

Vesti 04. jun 202310:57 81 komentara
N1/arhiva

Potpredsednik SSP Borko Stefanović ocenio je da je izjava ambasadora Rusije u Srbiji Bocan-Harčenka je retko viđen primer mešanja u unutrašnje stvari naše zemlje.

„Ambasador Harčenko sigurno zna da nije ni korektno ni diplomatski dopušteno da komentariše procese promena u našoj zemlji, kao i da to zavisi isključivo od građana Srbije, a ne od bilo kog stranog zvaničnika“, naveo je Stefanović, a prenosi SSP.

Stefanović je naglasio da je uvredljiva i lažna tvrdnja ambasadora Harčenka da su masovna okupljanja građana Srbije protiv nasilja i podela koje stvara vlast organizovana spolja i u vezi sa napadima na Srbe na KiM.

Ona je, kako dodaje funkcioner SSP-a, ispod svakog nivoa koje naše gostoprimstvo prema bilo kom gostu može da toleriše.

„Ambasador Harčenko već ko zna koji put pokazuje da ne razume da je Srbija suverena država čiji građani ne žele teorije zavere i laži poput onih iz 90tih godina, kao i da insinuirati da su protesti građana u vezi sa napadima na Srbe na KiM jeste govor našeg režima i drugih gubitnika istorijskih kretanja, ali to nikako nije dozvoljeno ambasadoru druge države“.

„Ambasador Harčenko može da sanja da je Srbija ruska gubernija, ali taj san ne dele građani Srbije. Bilo bi neophodno da se Ambasador Harčenko podseti Bečke konvencije i bude pristojan u svojim ocenama. To što je prekršio Konvenciju je manja šteta prema vređanju građana Srbije koji u tuzi očekuju zaustavljanje nasilja i podela i koji nisu bilo čija marioneta“, kaže Stefanović.

Podsećamo, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je juče da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare