Stefanović: Vojna neutralnost dugoročno strateško opredeljenje Srbije

Vesti 15. nov 202115:18 10 komentara
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda/bs

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je sa ambasadorkom Švedske Anikom Ben David o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane. On je kazao da Srbija vodi balansiranu politiku odbrane, uz dugoročno strateško opredeljenje da zadrži status vojno neutralne države.

Pročitajte još:

Stefanović je rekao da bilateralne odnose karakteriše pozitivan trend i da saradnja u oblasti odbrane prati ukupne odnose dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Švedska ambasadorka se saglasila sa Stefanovićem da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane dobra, ali da postoji prostor za njeno unapredjenje, navodi se u saopštenju.

Stefanović je rekao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posvećeni ostvarenju svih ciljeva definisanih Nacionalnim akcionim planovima za sprovodjenje Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir i bezbednost.

Naveo je da žene čine 23 odsto zaposlenih u Ministarstvu odbrane i 16 odsto angažovanih u multinacionalnim operacijama, i izrazio opredeljenost za uključivanje više žena u sistem odbrane.

Stefanović je kazao da je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovanje u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, u skladu sa strateškim spoljnopolitičkim ciljem Srbije da postane članica EU.

Ben David je rekla da se Švedska zalaže za proširenje Evropske unije i da snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, dodaje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare