Stefanović: Vučiću odgovara nekonstruktivni Kurti, SAD će morati da se uključe

Vesti 20. jul 202114:21 > 14:37 21 komentara
Borko Stefanović
N1

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) i bivši šef pravnog tima za pregovore u dijalogu Beograda i Prištine Borko Stefanović izjavio je da će "jako teško doći do pomaka u tom dijalogu" budući da se i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ponašaju "kao dva ovna na brvnu". Ističe i da misli da će administracija SAD u danima pred nama morati robusnije da se posveti "prijateljskom ubeđivanju bliskih partera u Prištini" o potrebi konstruktivnog dijaloga s Beogradom.

„Mislim da smo ušli u fazu da je vest da postoji dijalog Beograda i Prištine, to je jako neozbiljno i veoma loše“, rekao je Stefanović i dodao sa jedne strane iz EU „nema više šargarepa“ ili motiva za Beograd i Prištinu da nastave uspešno dijalog i daju konkretne rezultate.

povezane vesti

„Sa druge strane, i Kurti i Vučić zakopani su u svoje rovove, ponašaju se kao dva ovna na brvnu, nema nikakog pomaka. Svako ispaljuje parole za svoje biračko telo i niko ne brine više o ljudima“, rekao je Stefanović.

On je istakao da je naprednjačka vlast napravila grešku što je status Kosova u pregovorima stavila ispred života na KIM i da im se sada to vraća.

„Vučiću sa jedne strane odgovara nekonstruktivni Kurti, koji se sada ponaša kao slon u staklarskoj radnji i ispostavlja zahteve koji su nemogući da se ispune“, rekao je Stefanović.

Rekao je da bi građani trebalo da znaju da od nas niko ne traži da priznamo nezavisnost Kosova, ali da je činjenica da nema pomaka za ljude, kako će da žive, da se leče, da imaju mogunost razmene u kuturi, ekonomiji…

„To SSP nudi“, rekao je Stefanović i podsetio da su u toj stranci doneli deklaraciju o istorijskom pomirenju gde su naznačili u kojim oblastima treba da se pregovara.

Steafanović je ocenio i da misli da će administracija SAD u danima pred nama morati robusnije da se posveti prijateljskom ubeđivanju bliskih partera u Prištini vezano za dijalog s Beogradom, a da će, s druge strane EU morati da pronađe izgubljenu agendu proširenja EU da bi Zapadni Balkan imao neku perspektivu.

Istakao da su u Beogradu „naprednjaci nesposobni i korumpirani ne mogu da otvore nijedno poglavlje“, a da u Prištini nemaju još ni mogućnost vizne liberalizacije. SAD ne smeju da sede više pasivno i moraju da se uključe u pritisku na Kurtija da napusti kurs držanja prevaziđenih, a netačnih istorijskih predavanja“, rekao je Stefanović.

Opozicija u jednoj koloni ako padne odluka o izlasku na izbore, ako ne – demonstracije

Stefanović je rekao i da opozicione stranke komuniciraju oko zajedničkog nastupa na izborima i da će SSP učiniti sve da ostvari ono što kažu većinski građani Srbije – da opozicija „treba da ide u jednu kolonu“ na narednim izborima.

On je rekao da je SSP kao najveća stranka opozcije okupila šest organizacija srodnih programskih i ideoloških načela vezano za borbu za izborne uslove, kao i da su spremni da se ide na jedinstvenu listu, naročito u Beogradu, ako se izbore za minimalne izborne uslove i odluče da izađu na izbore.

„Naravno, SDS i Narodna stranka i svi ostali su dobrodošli“, rekao je Stefanović i dadao da misli da su sada svi shvatili i da istraživanja kažu da je 39 odsto građana Beograda protiv vlasti SNS, 40 odsto za tu vlast, a devet odsto je za opoziciju „ali ne zna za koga“. U Srbiji je, kaže Stefanović, malo drugačiji procenat, ali da ukupno 74 odsto građana kaže da opozicija treba da ide – „u jednu kolonu“. „Učinićemo sve na tome, radićemo strpljivo i brzo pre svega na dobijanju izbornih uslova, ako se to desi, da opozicija izađe na jedinstvenoj listi, naročito u Beogradu“, rekao je Stefanović.

On je naglasio da će, ako opozicija izađe na izbore, biti dovoljno da u Beogradu na birališta izađe 900.000 ljudi, da bi SNS u glavnom gradu pao s vlasti.

Ipak, naglašava da sve zavisi od ishoda međustranačkog dijaloga pod posredovanjem evroparlamentaraca o izbornim uslovima.

Stefanović ističe da SSP nikako neće prihvatiti samo kozmetičke promene u izbornim uslovima i da su o tome obavestili i predstavnike Evropskog parlamenta.

„Ili ćemo temeljno menjati ovaj nakaradni, uzurpirani sistem ili ćemo pozvati ljude na demonstracije“, rekao je Stefanović, naglašavajući da će demonstracije biti organizovane ako dijalog ne urodi plodom i opozicione stranke koje predvodi SSP odustanu od izbora.

Pdosetio je i da je SSP zajedno sa još pet proveropskih organizacija uputio pismo evroparlamentarcima povodom imenovanja novih Upravnih odbora RTS i RTV da bi znali „šta se zaista dešava pod okriljem dijaloga“ – da se nastavlja ono što se radi devet godina, a da je stanje u medijima još gore i da je na delu proganjanje neistomišljenika…

Kaže da su obavestili predstavnike EP da su u Srbiji izabrani novi UO RTS i RTS u koje su stavljeni „moralno i ljudski neprihvatljivi ljudi“.

Ocenio je da ako ostanu ti članovi UO RTS-a da to „Aleksandar Vučić udara šamarčinu EU“ i njenim predstavnicima i da hoće da im kaže – „ne možete mi ništa“.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare