Stejt department : Korupcija u vrhu koči strane investicije na Balkanu

Vesti 27. jul 202323:35 8 komentara
N1

Sve države Zapadnog Balkana i dalje imaju problema sa korupcijom, što je prepreka direktnim stranim investicijama, ocenjeno je u izveštaju o Investicionoj klimi koji je danas objavio Stejt Department.

Poslednjih godina investiciona klima u Srbiji je „skromno“ poboljšana iako, kako se navodi, zabrinjava veliki politički uticaj na privredu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Skromno“ poboljšanje investicione klime u Srbiji podstaknuto je makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom, piše u dokumentu Stejt departmenta.

Ocenjuje se i da je privlačenje stranih investicija važan prioritet za vladu Srbije.

„Američki investitori su se generalno pozitivno odredili po pitanju poslovanja u Srbiji zbog strateške lokacije zemlje, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, kao zbog podsticaja za ulaganja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i drugim ključnim tržištima“, navodi se u izveštaju.

Kako se ukazuje, i dalje su izazovi u oblasti birokratskih kašnjenja, korupcije, i neefikasnom pravosuđu a zabrinjava i politički uticaj na privredu.

Sjedinjene Države i Srbija su 2021. godine ;potpisale Sporazum o podsticanju investicija koji je omogućio garantnu šemu za kreditiranje banaka malim i srednjim preduzećima.

Govoreći o Kosovu navodi se da su spor sa Beogradom i korupcija najveće prepreke za privlačenje invesktcija.

Takođe se navode i brojna sitna pitanja koja ograničavaju potencijal za privlačenje stranih direktnih investicija, uključujući ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, političko mešanje u privredu i pravosuđe, nepouzdano snabdevanje energijom, korupcija i slaba vladavina prava.

Korupcija je u Crnoj Gori najrasprostranjenija u sektoru javnih nabavki, dok složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture Bosne i Hercegovine (BiH) komplikuju ekonomsku klimu zemlje i odvraćaju strane investitore, navodi se u izveštaju.

Vlada Severne Makedonije generalno sprovodi zakone, ali postoje brojni izveštaji o korumpiranim zvaničnicima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare