Stejt department: Pri normalizaciji odnosa s Sirijom uzeti u obzir zločine Asada

Vesti 20. jul 202112:14 4 komentara
Stejt department, SAD
REUTERS/Joshua Roberts

Stejt department zatražio je od država koje razmatraju normalizaciju odnosa sa Sirijom da uzmu u obzir zločine koje je režim Bašara al Asada počinio nad sirijskim narodom, prenosi Glas Amerike.

U odgovoru na upit Glasa Amerike povodom odluke vlasti Srbije da diplomatske odnose sa Sirijom podignu na nivo ambasadora ukazano je i na, kako je navedeno, kontinuirane napore tamošnjeg režima da velikom delu zemlje uskrati pristup humanitarnoj pomoći i bezbednosti.

Sirijski režim, na čelu sa predsednikom Bašarom al Asadom, nalazi se na meti sankcija Sjedinjenih Država i Evropske unije zbog upotrebe hemijskog oružja i sprovedene represije nad građanima te zemlje.

Prethodno je, povodom nastojanja Srbije da u potpunosti normalizuje diplomatske odnose sa Sirijom, reagovao Peter Stano, portparol Evropske unije za pitanja spoljne politike.

„Stav Evropske unije u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije“, naveo je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa Stano, prenela je agencija Fonet.

Stano je u izjavi podsetio i da slanje ambasadora u Damask u svojstvu šefa diplomatske misije znači predaju akreditiva šefu države, kako je ukazao, Bašaru al Asadu koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države.

„On je neko ko je nadgledao masovno brutalno nasilje koje su režimske trupe počinile nad stanovništvom, uključujući i upotrebu hemijskog oružja. To su razlozi zbog kojih članice EU ne šalju ambasadore u Damask da predaju akreditive Asadu, već tamo imaju predstavnike u svojstvu otpravnika poslova, koji ne moraju da predaju akreditive šefu države“, ukazao je Stano.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare