Stejt department: Srbija bez odlaganja da primeni preporuke ODIHR-a

Vesti 29. feb 202418:27 47 komentara
Shutterstock

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u svom finalnom izveštaju iznela jasne preporuke kako treba da se rešavaju nedostaci uočeni tokom izbora u Srbiji 17. decembra i nastavljamo da apelujemo na Srbiju da radi sa OEBS-om na implementaciji ovih preporuka, navodi se u pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

„Očekujemo od vlade da tako postupi bez odlaganja“, ističu u Stejt departmentu, prenosi Glas Amerike.

Misija ODIHR-a koja je posmatrala izbore u Srbiji objavila je u sredu konačan izveštaj o parlamentarnim izborima, u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni. Takođe, da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

ODIHR je dao i nekoliko preporuka koje bi Srbija trebalo da ispuni u poboljšanju izbornog procesa.

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, koja se javnosti obratila govoreći o izveštaju ODIHR-a pre nego što je on zvanično objavljen, rekla je između ostalog da je Srbija već iskazala spremnost da sarađuje sa ODIHR-om na implementaciji preporuka.

„SAD pozdravljaju obećanje vlade Srbije da je spremna da rešava pitanja istaknuta u izveštaju ODIHR-a. Mi smo spremni da nastavimo da pomažemo Srbiji u jačanju demokratije na putu ka njenom cilju – evropskim integracijama“, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Američki diplomatski predstavnici su više puta ponovili da se od Srbije očekuje da sarađuje sa ODIHR-om u ispunjavanju preporuka za poboljšanje izbornog procesa.

U nedavnom intervju Glasu Amerike, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da se od vlade Srbije očekuje da preporuke ODIHR-a ispuni do narednih izbora, bilo nacionalnih ili lokalnih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare