Stejt department: Štetna kampanja otpriznavanja Kosova

Vesti 06. jan 202316:01 66 komentara
Izvor: KoSSev

Kampanju povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova Sjedinjene Države vide kao odvraćanje pažnje, što nije u duhu pronalaženja puta napred, izjavio je savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole.

Šole, koji će sledeće sedmice posetiti Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju, je ukazao je za Glas Amerike da tako nešto nije u skladu sa predlogom Evropske unije o dijalogu koji vode dve strane.

Povezane vesti

“To nas ne približava ostvarenju evroatlantskih aspiracija obe zemlje, što njihovi lideri kažu da žele da učine. Želimo da se usredsredimo na to, a ne na ovakva odvraćanja pažnje”, istakao je Šole.

Odgovarajući na pitanje šta će poručiti liderima Srbije i Kosova nakon poslednje krize na severu Kosova, Šole je rekao da će prvo upozoriti da se tako nešto ne ponovi, jer je previše energije prethodnih nekoliko nedelja uloženo da kriza ne eskalira u nešto što niko ne želi da vidi, a to je nasilje.

„Radije bismo tu diplomatsku energiju uložili u razgovore o budućnosti Kosova i Srbije, budućnosti predloga o normalizaciji koji je Evropska unija iznela, koji bi bio ukorenjen u međusobnom priznanju, jer je to put za Kosovo i Srbiju da ostvare svoju evroatlantsku sudbinu“, kazao je Šole.

On je dodao da je dobra vest što je sprečena eskalacija, ali je poručio da SAD ne žele da se kriza ponovi za nekoliko nedelja zbog nečeg drugog.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Šole je istakao da je za SAD to prioritet i podsetio da su to jasno rekli.

„Smatramo da je to obaveza koja je preuzeta i Zajednica treba da se uspostavi i to je, očigledno, ključni korak, ali postoje mnoge druge stvari i obe strane imaju još obaveza koje treba da ispune. Zato je bitno da održimo razgovore, bolje pre nego kasnije“, rekao je Šole.

Na pitanjen da li je evropski predlog zasnovan na francusko-nemačkom planu postao osnova za pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova, američki diplomata je kazao da ne želi da ulazi u detalje, jer misli da je ponekad u svakim pregovorima najbolje ostaviti detalje iza zatvorenih vrata dok sve ne bude spremno.

„Mislimo da je EU iznela održivu opciju i da je to dobar put, ali biće teško, biće potrebno mnogo rada i teških odluka i hrabrost lidera da ostave svoje razlike po strani i da urade ono šta je u najboljem interesu njihovih zemalja“, ukazao je Šole.

Šole je rekao da su sa „kolegama u Beogradu mnogo razgovarali o uvođenju sankcija Rusiji“, dodavši da misli da bi Srbija trebalo da im se priključi.

„Jasno je da Srbija nastoji da se približi Evropskoj uniji, ali biće teško ostvariti tu želju ako ne bude voljna da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji. To je nešto o čemu smo veoma otvoreni i želeli bismo da Srbija postane deo toga“, rekao je Šole.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare