Stejt department: U Srbiji na internetu antisemitske i antimuslimanske poruke

Vesti 15. maj 202323:31 12 komentara
Shutterstock

Verske zajednice u Srbiji prijavile su prošle godine manje nasilnih incidenata nego 2021, navodi se u danas objavljenom izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu, ali se ukazuje na promociju antisemitizma na internetu, i da nacionalističke grupe koriste društvene mreže za širenje poruka protiv migranata i muslimana.

U izveštaju za 2022. godinu koji je postavljen na sajt Stejt departmernta ukazano je da su se širom Srbije pojavili iskazi antimuslimanskog sentimenta, u vidu grafita i murala „koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića“ i korišćenja uvredljivih izraza za opis etničkih Albanaca.

Navedeno je da su u julu 2022. godine vandali u Novom Sadu naružili dve izložbe, od kojih je jedna bila posvećana sećanju na holokaust, i da su preko nekoliko panela ispisani neonacistički i proruski simboli.

Ističe se da je u junu 2022. godne Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i da je time rešen dugogodišnji spor dve crkve, ali se takođe navodi, iz pozivanja na informacije nekoliko verskih grupa, da vlasti u Srbiji i dalje favorizuju SPC.

Kao primer se navodi da je Vlada Srbije „odobrila sredstva za završetak pravoslavnog verskog objekta“, ali sličnih izdvajanja za druge verske grupe nije bilo.

Prema navodima Stejt departmenta, Srbija je nastavila, premda usporeno, proces restitucije verske imovine koja je oduzeta posle 1945. godine i da razvija memorijalne centre na lokacijama nekadašnjih koncentracionih logora Staro sajmište i Topovske šupe na području Beograda.

Stejt department svake godine, počev od 1998, podnosi američkom Kongresu izveštaj o stanju verskih sloboda u zemljama sveta, u skladu sa Zakonom o veskim slobodima.

Izveštajem se, pored ostalog, ukazuje na politike vlasti u pojedinačnim zemljama u kojima se krše verska uverenja zajednica i pojedinaca.

Navodi se da su verske grupe u 2022. godine prijavile manje nasilnih incidenata nego 2021. godine, i da jevrejska zajednica nije prijavljivala antisemitske incidente ili napade na njene pripadnike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare