Stejt department za N1: Neke odredbe deklaracije Srbije i RS nastavak pokušaja RS da destabilizuje BiH i region

Vesti 14. jun 202407:08 36 komentara
Aleksandar Vučić na Svesrpskom saboru
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Američki Stejt department je povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru" u Beogradu ocenio da su neke od odredbi u toj deklaraciji nastavak pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region.

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navodi se da Sjedinjene Države veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve.

„Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosledno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo Republika Srpska. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region“, ističe se.

Naglašeno je i da Sjedinjene Države priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na „Svesrpskom saboru“ deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu celinu“, navodi da je Dejtonski sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

„Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj oceni kao celishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta“, dodaje se u deklaraciji.

Ceo tekst deklaracije:

Декларација Српски Сабор 07.06.2024

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare