Šterić: Sednice Saveta se koristile kao pozornica za kampanju

Vesti 22. mar 202213:33 4 komentara
Luka Šterić
N1

Luka Šterić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku izjavio je u emisiji N1 Studio Live da su se sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koristile do sada kao "pozornica za političku kampanju", kao i da mu se čini da će se to ponoviti u ovoj situaciji.

Kako je rekao, „u pitanju je veoma širok spektar tema koje su navodno naznačene da će se o njima diskutovati“.

„Od odbijanja Kurtija da se izbori održe na teritoriji Kosova i Metohije, sada smo čuli da se isto odnosi i na Crnu Goru, do pretnje sankcijama Srbiji i nabavci nafte za srpsko tržište, ne znamo šta je zapravo neposredan povod ovog sastanka“, kaže on.

Povezane vesti

Sednice su se, kaže on, do sada koristile „kao pozornica za političku kampanju“.

„To je loše i čini nam se da će se ponoviti u ovoj situaciji. Briga o bezbednosti što se tiče zaliha hrane, nafte, da se proizvodi situacija u kojoj su svi pritisci na Srbiju, a srpsko rukovodstvo balansira sve… Čini mi se da je to kontekst u kome će se održati i ova sednica Saveta“, kaže on.

Srbija se, dodaje on, definitivno nalazi u veoma nezgodnoj poziciji.

„Balansiranje između istoka i zapada, koje je veoma često išlo na ruku ovom rukovodstvu Srbije stvara konfuznu sliku. Da li se usaglasiti što se tiče sankcija ili ne. Pritisci sa zapada će biti sve jači kako se bude produžavao rat u Ukrajini, a nažalost mu se ne vidi kraj. Jasno je da će pritisak biti sve jači kako se bude produžavala kriza u Ukrajini“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare