Stevanović o medijskim zakonima: Pokazna slika kako vlast donosi važne zakone, a mi se hvatamo za glavu

Vesti 26. okt 202312:03 > 12:14 1 komentar

"Potrebna nam je ozbiljna podrška građana ukoliko želimo damedijsku scenu dovodimo u red, jer je ceo proces donošenja medijskih zakona pokazao da ova vlast reaguje isključivo na pritisak. Ovde nije reč o medijima i medijskim radnicima, već je reč o građanima Srbije i njjihovom pravu da budu informisani", izjavila je Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Ona je ocenila čitav proces usvajanja medijskih zakona kao skandalozan, kao i da će posledice usvajanja biti dugoročne po medijsku scenu u Srbiji.

„Medijski zakoni su prošli u Skupštini Srbije bez ozbiljne rasprave, sa velikim brojem izmena koje je bilo nemoguće pohvatati. Ovo je pokazna slika kako se donose važni zakoni, i kako se posle hvatamo za glavu od onoga što je prošlo“, istakla je gošća N1.

Povezane vesti

Podsetimo, Koalicija za slobodu medija i organizacija CRTA pozvali su novinare, medijske radnike, udruženja građana i zainteresovanu javnost da svojim potpisom podrže peticiju kojom se od Vlade i narodnih poslanika Skupštine Srbije traži da hitno izmene nacrte medijskih zakona.

„Mi smo pokušali da damo sve od sebe. Smatrali smo da su ovi zakoni imali šansu da donesu ozbiljne promene i napretke na medijskoj sceni Srbije. Nažalost, pojavili su se neki sporni članovi koji zapravo poništavaju sve ono dobro što su ovi zakoni mogli dobro da donesu. Očigledno je da je Telekom izazavao najviše bure u javnosti, odnosno mogućnost da osniva medije. Podsećam, radi se o legalizaciji onog što je nelegalno do sada radio. A ima mogućnosti i da se dodatno proširi i dezavuiše medijsku scenu i tržište u Srbiji“, kazala je Stevanović.

Prema njenim rečima, postoje tri najvažnije štetne stvari ukoliko se usvoje ovakvi medijski zakoni.

„Činjenica je da osim Telekoma imamo potpuno neuređeno ponašanje regulatora kada je reč o medijskom praćenju predizborne kampanje. Navrat-nanos je juče, očigledno na pritisak iz inostranstva napravljen bar jedan kompromis, gde je funkcionerska kampanja sa 10 dana, ograničena na 30 dana, a mi smo tražili 60… I ono što je nama u Fondaciji „Slavko Ćuruvija“ jako važno jeste sudska i građanska kontrola rada REM-a, a sadašnji zakon potpuno isključuje tu mogućnost“, navela je Stevanović.

Ocenila je da je REM-u ostavljena mogućnost da radi isto kao i do sada, kao i da nikome ne polaže račune za odluike koje donosi.

„Te odluke su, znamo to iz iskustva od ranije, vrlo često suprotne zakonu. To su stvari koje nisu trebale da bole, trebale su da budu usvojene, ali ne postoji politička spremnost za to“, kaže Stevanović.

Konstatuje da su se oko nadležnosti i rada REM-a „najviše lomila koplja“ u Skupštini Srbije, i precizira da je „REM ono što Vlada Srbije nikako ili vrlo teško ne pušta“.

„Mi smo kao poslednju šansu pozvali građane da nas podrže, nakon što su nas podržale i međunarodne organizacije. Pred samo glasanje imali smo oko 7.000 potpisa, prikupljenih za 20 sati. Vlada koja osluškuje svoje građane bi shvatila da je ovo što smo postigli za 20 sati dobar rezultat, kao i da je raspoloženje građana jača od broja potpisa. Nažalost, nisu imali sluha za to“, kazala je Stevanović.

Ocenila je da je manir ove vlasti da obesmisli, diskredituje i uništi svaki potencijal građana da kažu šta misle, šta osećaju i kakvi su im stavovi.

Najavljuje ozbiljnu borbu za podzakonske akte.

„Mi ćemo u tome učestvovati podjednako snažno kao što smo učestvovali i u donošenju ovih zakona. Ali, zaista nam je neophodna podrška građana u što većem broju. Očigledno je da ova vlast reaguje isključivo na pritiske i to je ceo proces donošenja medijskih zakona pokazao. kada god se pojavljivao pritisak, vlada je odustajala od svojih predloga, i u foto finišu prihvatala predloge medijske zajednice, ukazala je Stevanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare