Stevanović o oslobađajućoj presudi u slučaju Ćuruvija: Poraz i sunovrat našeg društva

Vesti 02. feb 202417:45 16 komentara

Iako su mesecima stizale glasine da će presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća, bilo je teško da poverujemo da će se tako nešto i dogoditi, izjavila je Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija. Ovakva presuda je, kako ocenjuje, poraz našeg društva.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, a kako je za N1 rekla Stevnović, ovakva odluka ih je šokirala.

„Teško je razumeti, shvatiti i ostati nešorikan, osam meseci nakon što smo dobili informaciju da je (ovakva odluka) doneta“, kazala je ona navodeći da je neprimereno da se ova presuda tek danas obelodani.

Postavlja se pitanje, kako je istakla, „kakva je vrsta kalkulisanja i štimovanja da se ona danas objavi“.

Prema njenoj oceni, ovakva presuda je poraz našeg društva, njom se poručuje da je država jača od tebe, i da ne postoji sud, mehanizam koji bi mogao da zaštiti bilo čija prava.

Iz „šturog“ saopštenja koje je objavio sud, kako je rekla, proizilazi da je sve bilo po zakonu.

Ovo je šokantna poruka. Ne znam koji je motiv sudja da donesu ovakvu presudu. Duguju obrazloženje građanima, novinarima, porodici i prijateljima Slavka Ćuruvije, istakla je ona.

„Posle 25 godina od ubistva, devet godina suđenja, ovo je poruka da iza novinara ne stoji država, poruka koja zastrašuje i ućutkuje sve novinare. Ovo je sunovrat našeg društva“, ocenila je Stevanović.

Podsećamo, Apelacioni sud je, usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Markovića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, a okrivljene Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili krivično delo teško ubistvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare