Stevanović: Širenje epidemije malih boginja može da zaustavi samo vakcinacija

Vesti 27. jan 202312:375 komentara
Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović“, Infektivna klinika
N1

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović je izjavio da se epidemija malih boginja može proširiti i van Smedereva ukoliko se ne vakcinišu sva deca uzrasta do 14 godina, kao i zdravstveni radnici u ustanovama gde se oboleli leče. Zaključno sa 26. januarom, u Srbiji je registrovano 19 slučajeva malih boginja.

Stevanović je kazao da su morbile jedan od najzaraznijih virusa u ljudskoj populaciji.

Pročitajte još

„Ako ne vakcinišemo decu, epidemija morbila će se proširiti i vratićemo se na nivo pre nego što je postojala vakcina. Morbile su jedan od najzaraznijih virusa i kada se pojavi, uvek postoji mogućnost da se proširi. Jedina efikasna mera protiv malih boginja jeste vakcinacija“, naglasio je Stevanović.

Podvukao je da bi sva deca do 14 godina morala da budu vakcinisana.

„Osim dece, morali bi da se vakcinišu i oni koji su po pravilima vakcinacije obavezni da to učine, a to uključuje i zdravstvene radnike“, rekao je Stevanović.

Registrovano 19 slučajeva malih boginja u Srbiji

Institut Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je registrovano 19 slučajeva malih boginja (morbile), zaključno sa 26. januarom.

Mоrbilе su potvrđene kоd 18 оsоbа s tеritоriје Smеdеrеvа – radi se o 12 nеvаkcinisаne dece, mlađe od dvе gоdinе živоtа i šеst оdrаslih s nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm.

Institut „Batut“ je naveo da je iz porodičnog kontakta obolela i јеdnа оdrаslа оsоbа, a da je dvoje obolele dece imalo kоmplikаciјe – upаlе plućа.

Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Pоžаrеvаc priјаviо je еpidеmiјu u Smеdеrеvu 12. januara ove godine.

Komentari

Vaš komentar