Stevanović: Vakcinacija i distanciranje najvažniji

Vesti 08. mar 202111:43 > 15:01 13 komentara
Goran Stevanović
Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica da su morali da angažuju dopunske kapacitete u već postojećim kovid bolnicama. Apelovao je na građane da poštuju mere distanciranja, kao i da se vakcinišu.

Stevanović se zahvalio „velikom broju građana koji se trude da pomognu“.

„Poštuju mere, koji su se odazvali i aktivno se odazivaju pozivu za vakcinaciju. Nažalost, imamo još jedan deo populacije koji ne prihvata da je kovid među nama, ne prihvata mere distanciranja, ne prihvata maske, ne prihvata vakcinaciju, jednostavno pokušava da vodi normalan život kao da se ovo ne dešava, do trenutka kad se razbole“, kaže on.

Moramo da shvatimo, dodaje, da je zdravstveni sistem zaista prenapregnut ovih godinu dana, „da nije sve kovid i da moraju da se leče i drugi pacijenti“.

Izvor: Tanjug

„Poštovanje mera distanciranja, ukidanje svih kontakata koji nisu neophodni i vakcinacija. Ništa ne može da da rezultate kao vakcinacija koja je preventivna mera i koja sprečava da se razbolimo“, kaže Stevanović.

Ističe da su morali danas da angažuju dopunske kapacitete u već postojećim kovid bolnicama.

„Mišović, Zemun, Karaburma, ali ćemo maksimalno angažovati kapacitete u kovid bolnici Kruševac, obzirom da je Batajnica pri kraju projektovanih kapaciteta, za očekivati je da će pacijenti i iz Beograda i iz drugih mesta biti upućivani u Kruševac na dalje lečenje“, kaže on.

Shodno daljoj situaciji, dodaje, u narednim danima će se donositi odluke šta još mora da se radi da se prilagođava sistem.

„Uradićemo maksimum koliko možemo, kao i do sada, ali moramo da pokušamo da malo budemo svi zajedno još odgovorniji. Izvinjavam se što opominjem stalno i zahvaljujem se onima koji poštuju mere i koji su se vakcinisali, ali apelujem na onaj deo populacije koji ne prihvata da ovo postoji i pokušava da vodi normalan život“, kaže Stevanović.

Dodao je da moli ljude koji su vakcinisani da shvate da „potpuna zaštita nastupa tek dve nedelje posle druge doze vakcine“.

„Maksimalan broj bolesnika početkom decembra je bio preko 11.000, to je nešto što smo dokazali da sistem može da izdrži i podrži. Projektovani bi bio, dokle možemo da idemo, još par hiljada iznad toga, ali bi to značilo da svi ostali bolesni ostaju bez nege“, kaže on.

Jedine dve mere su, podvlači, „vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija i distanciranje“.

„To možemo sami ako ima volje i za to nam nisu potrebne nikakve mere“, kaže Stevanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare