Stigla nova procena Gubaša: Koliko ljudi je bilo na prošlonedeljnim protestima

Vesti 24. jul 202313:53 27 komentara
protest beograd
FoNet/Milica Vučković

Arhiv javnih skupova je, u saradnji sa Crtom, članovima Fejsbuk grupe Fan klub protesta i drugim pojedincima i organizacijama, došao do podataka iz 11 gradova (od njih 21) u kojima su od 19. do 22. jula održani protesti protiv nasilja.

Na temelju analiziranog materijala urađena je procena posećenosti protesta u svakom od ovih gradova, a zatim su ti protesti razvrstani u kategorije prema relativnoj veličini u odnosu na broj stanovnika grada u kom su održani. Grafički prikaz ovih rezultata:

Arhiv javnih skupova

Prošlonedeljne superoluje iznad Srbije odrazile su se i na posećenost protesta protiv nasilja. Ni u jednom od 11 gradova za koje postoje podaci nije bilo ogromnih protesta, u najvećem broju gradova održani su protesti koji se mogu okarakterisati kao srednje veličine, a jedino je u Valjevu održan protest koji spada u kategoriju velikih.

U tom gradu protestovalo je 380 ljudi, što bi bio ekvivalent broju od 9.400 u Beogradu, pa je time Valjevo ponelo titulu šampiona u nedelji iza nas, kao grad sa relativno najvećim odzivom na protest u odnosu na broj stanovnika – u odsustvu Petrovca na Mlavi, u kome ovaj put nije bio organizovan protest, saopšteno je iz Arhiva javnih skupova.

U Beogradu je 22. jula u protestnoj šetnji učestvovalo oko 2.600 demonstranata, čime se glavni grad smestio na donji deo liste protesta srednje veličine, pored najmanje šest drugih gradova u kojima je prošle nedelje bio isti ili veći relativni odziv, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare