Stiglo još pola miliona doza, a ostalo pitanje – imamo li koga da vakcinišemo?

Vesti 05. apr 202119:1339 komentara

U Srbiju je stigao novi kontingent Sinofarmovih vakcina - ovog puta u pitanju je pola miliona doza koje bi trebalo da posluže za drugu fazu masovne imunizacije koja bi, prema najavama, trebalo da počne nakon što se konačno vakciniše i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nešto pre 11 časova, na beogradski aerodrom sleteo je avion istoimenog naziva, Nikola Tesla. Doputovao je iz Kine sa pola miliona Sinofarmovih vakcina. Ovog puta u odboru za doček bile su predsednica Vlade Srbije i ambasadorka Kine. Sa ovom isporukom i još skoro 107 hiljada Fajzer Biontek vakcina koje stižu u utorak, Srbija je platila i dobila oko 3,5 miliona doza.

Ukupno vakcina u Srbiji:

  • Sinofarm – 2.500.000
  • Astrazeneka – 207.600
  • Fajzer Biontek – 448.815
  • Sputnjik V – 242.400

A koja je efektivnost sve četiri vakcine i kako su se pokazale za skoro tri meseca primene? Istraživanja se rade, tvrdi premijerka, ali ne zna rezultate.

„Koga briga šta o efikasnosti vakcine misli Ana Brnabić ali nemam nikakav problem da vas spojim sa stručnim službama pa da vam oni daju sve odgovore. U ovom trenutku ja mislim da se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka samog proizvođača to će pre svega biti uzeto u obzir“, rekla je Brnabić.

povezane vesti

Proizvođač, pre svega na domaćem terenu, ima pune ruke posla – treba vakcinisati najmnogoljudniju zemlju na svetu, kaže ambasadorka, ali spremni su i za isporuke svim zainteresovanim državama.

„Do juče, ukupno je prijavljeno da je vakcinisano oko 140 miliona ljudi. Domaća potražnja je ogromna ali mi smatramo da sve zemlje na svetu pripadaju jednoj zajednici sudbine“, kaže ambasadorka Čen Bo.

U Srbiji je trenutno oko 26 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano makar jednom dozom, dok je oko 20 odsto primilo obe doze izabrane vakcine. Plan države je da do kraja aprila oko 40 odsto stanovništva primi makar jednu dozu – za sada imamo čime ali pitanje ostaje, bez ozbiljnije kampanje za vakcinaciju – imamo li koga?

Komentari

Vaš komentar