Stojanović: Cilj referenduma – poruka biračima da nema šanse za promene u Srbiji

Vesti 17. jan 202209:4642 komentara
N1

Politikolog Boban Stojanović smatra da posle jučerašnjeg referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa nema pobednika, "ali možda je još važnije da nema nekog preterano poraženog političkog aktera". Ocenjuje da su ostvarena osnovna dva cilja zbog kojih je referendum i održan, a to je da se pošalje poruka biračima da nema šanse za političke promene u Srbiji i da se još više razjedini opozicija. Dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ranije mogao da menja Ustav jer je imao većinu u skupštini i 2014, "ali, sada mu je bio idealan trenutak za ono što sledi, a to su aprilski izbori, na kojima on želi apsolutnu pobedu".

„Juče je dodatno poslao tu poruku ne sigurnim opozicionim biračima, već onom delu koji je potreban opoziciji da pobedi u aprilu, a to su povremeni glasači… Oni sa jučerašnjim rezultatima neće do aprila misliti da su promene moguće i zato je Vučić i raspisao referendum“, kazao je Stojanović u Novom danu na TV N1.

Povezane vesti

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, koje je sinoć saopštio predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, za „da“ je glasalo 60,48 odsto izašlih glasača, a za „ne“ 39,52, a Stojanović kaže da misli da je Vučić želeo ubedljivije da pobedi onaj deo opozicije koji je izašao – „tu sam iznenađen da nije bilo više za ‘da'“.

Ocenjuje da nije bila neka velika kampanja, „što govori da je SNS bio siguran da ‘ne’ ne može da pobedi, ali ukazuje da je važna stvar broj birača koji su rekli „ne“ u Beogradu, odnosno većina izašlih.

„Beograd je ozbiljan resurs, ako dodamo da je najjača opoziciona lista u Beogradu bojkotovala referendum, to znači da ima potencijal da ide na više na izborima“, kaže Stojanović.

Smatra da većina izašlih na referendum nije znala zašto je rekla „da“ ili „ne“.

„Ovi koji su izašli i glasali za ‘da’, izašli su jer je SNS pozvao na to, to su bili uglavnom njihovi birači. Ubeđen sam da od njih 95 odsto ne zna zašto je glasalo. A i ovi koji su rekli ‘ne’ nisu glasali protiv ustavnih promena, već protiv Vučića“, kaže Stojanović.

Kako tumači da su i Niš i Novi Sad većinski zaokružili „ne“ i da li je to signal da će opozicija ozbiljno zapretiti vladajućoj koaliciji na aprilskim izborima, on navodi da su to pozitivni primeri, ali da svakako ne govori u prilog time da Vučić pada u aprilu, da će cela Srbija glasati protiv njega.

Upitan zašto je Vučić prvi saopštio rezultate referenduma i da li je time prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, kao što tvrdi BIRODI, Stojanović pita „da li se iko seća da je Republička izborna komisija (RIK) ikada objavila prva izborne rezltate. Ja ne“.

„Uvek prve rezultate objavljuje onaj ko najbolje stoji. Nije trebalo predsednik to da radi, pogotovu ne iz prostorija SNS, mogao je to da uradi iz predsedništva i to bi imalo smisla… RIK nije nekakav nezavistan entitet, pod direktnim je uticajem vladajuće partije, ne doživljavam ih kao relevantan entitet. To je verovatno skandalozno za bilo koju normalnu zemlju, ali ja stvarno posle svega što smo imali ne mogu da se izenenadim što predsednik po ko zna koji put uradi isto“, navodi Stojanović.

Ocenjuje da je referendum održan u „skandaloznim uslovima“, da je bio nedomokratičan i nelegitiman već u času raspisivanja, podsećajući da je jednopartijski parlament doneo Zakon o referendumu, da jedan deo političkih aktera nije ni učestvovao na njemu, da je izlaznost bila jako niska (oko 30 odsto) – „potpuno besmislena i nelegitimna stvar“.

A na to da li je bilo očekivano da bude nepravilnosti na referendumu on kaže da jeste, ali da će opozicija teško to moći da dokaže jer nije imala svuda kontrolore.

„Ko će i da glasa za vas kad ne može ni da vas vidi. Potrebno je biti prisutan, imati kandidate u svim opštinskim odborima. Izborni dan je samo šlag na torti koji SNS koristi obilato“, ukazuje Stojanović i dodaje da sve to govori o lošoj organizaciji opozicije što joj umanjuje šanse na aprilskim izborima. Smatra i da bi najbolje prošla kada bi se ujedinila, tj. zakopala ratne sekire i našla najmanji zajednički imenitelj. „Ovaj referendum bi bio dobar za opoziciju da su zajedno nastupali“, ocenjuje.

A šta referendum govori o onome šta će se dešavati 3. aprila, Stojanović kaže da će jedan deo opozicije imati problem sa porukom ‘pobedićemo u aprilu’, jer ako će pobediti u aprilu, mogli su i juče. Što se tiče onih koji nisu izašli na referendum, oni nisu želeli da budu poraženi, dodaje on. Kada se radi o vlasti, navodi da mu deluje da su očekivali da će razlika biti veća, „ali oni će ući sada u kampanju, gaziće uz pomoć propagandnih medija, trošiće naše milione“.

Vučić sa 100 evra nije želeo da kupi mlade, već njihove roditelje

Na pitanje kako tumači da se 750.000 mladih (od ukupno oko 1,1 milion) starih između 16 i 29 godina prijavilo za državnu pomoć od 100 evra, on kaže – „što se ne bi prijavili?!“

Ne smatra da time Vučić kupuje mlade, već je siguran da oni neće da se prodaju, „posebno ne za 100 evra“.

„On nije želeo da kupi mlade, već njihove roditelje, i to one koji mu veruju i veruju da smo najjači u regionu. Vučić tim roditeljima kaže da brine o njihovoj deci – ‘dao sam im 100 evra i 300.000 za prvo dete'“, zaključuje Stojanović i dodaje da je realna briga za mlade mnogo manja, odnosno da je 120 miliona evra koliko će biti izdvojeno za ovu pomoć 28 godišnjih budžeta Ministarstva za omladinu i sport.

Komentari

Vaš komentar