Stojanović: Grujičić treba da se izvini, kod kolega izazvala bes i razočaranje

Vesti 16. mar 202210:05 > 14:57 46 komentara
Filip Krainčanić/Nova.rs

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Radan Stojanović kaže da smrt lekara ne sme da se dovodi u sumnju i da je neophodno da se ispitaju uslovi koji su doveli do toga da lekari zaraženi kovidom završe fatalno, a smatra da bi dr Danica Grujičić trebalo da se izvini zbog svoje izjave, navodeći da je kod kolega ta njena rečenica izazvala bes, tugu i razočaranje.

Prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS doktorka Danica Grujičić, svojom izjavom u emisiji „Reč na reč“ na Radio televiziji Srbije razljutila je svoje kolege lekare, ali i javnost u Srbiji.

Povezano:

Reagujući na konstataciju da je Srbija po broju umrlih lekara od koronavirusa jedna od najgorih država u svetu, Grujičić je od opozicionih učesnika u emisiji tražila da dokažu da su lekari umrli „samo od kovida“, konstatujući da njena sagovornica u toj emisiji Dragana Rakić – nema dokaze.

„Činjenice su sledeće – lekari i medicinske sestre, odnosno medicinsko osoblje, u protekle dve godine uložili su nadljudske napore da bi došli do svakog obolelog i da bi pokušali primenom najbolje moguće terapijske opcije da spasu život tog čoveka. To je narod u početku i prepoznao – sećate se onih aplauza u 8 uveče, oni su nešto kasnije zamrli. Neke od kolega su s pravom za svoj rad odlikovane, a neke su rešile da se bave politikom. Činjenica je da su izgubljeni životi i nikako ne treba dozvoliti da se smrt lekara pretvori u određeno političko pitanje. Nama je prevashodno važno da ustanovimo zašto se to dogodilo, da izvučemo pouke iz toga, a ne da to dovodimo u sumnju“, rekao je gost Novog dana.

(Pogledajte šta je rekla Danica Grujičić, njena sagovornica, a i prof. Stojanović o tome)

Ova izjava, kako kaže, kod svih kolega izaziva emocije besa, tuge i razočarenja „jer dolazi od jednog od nas, od jednog vrhunskog profesionalca“. „Sumnja uvažene koleginice nije ono što može doneti dobro, već može doneti samo dodatne podele, pa čak i u ovoj našoj profesiji“, dodao je gost N1.

Na pitanje šta bi joj rekao kada bi je sreo, prof. Stojanović je rekao – „zašto, ništa drugo“.

Upitan da li bi dr Grujičić trebalo da se izvini, kaže da bi, prema njegovom mišljenju, trebalo, ali je da je to do nje i da nju treba pitati za to.

„Ulazak u politiku svakog od lekara je pogrešna stvar i lekari mogu biti najbolje sluge, da služe svom narodu baveći se profesijom za koju su školovani i u kojoj su vrhunski profesionalci“, dodao je.

Suština je, kaže Stojanović, da se smrt lekara ne dovodi u sumnju i da se ispitaju uslovi koji su doveli do toga da lekari završe fatalno, zaključio je prof. dr Radan Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare