Stojanović: Moramo analizirati kako smo stigli do ovakve društvene patologije

Vesti 05. maj 202313:09 55 komentara
N1

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je povodom tragedija koje se dogodile u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u Mladenovcu, da je nedopustivo da ne znamo zašto se sve ovo događa.

„Nedopustivo je da ne znamo zašto se sve ovo događa. Ako ne znamo, to je saučesništvo. Ne samo da se može, nego se i mora objasniti sve što nam se dešava! Tačnije, mora se sve ovo analizirati i govoriti o tome kako smo stigli do ovakve društvene patologije“, rekla je profesorka na Filozofskom fakultetu Dubravka Stojanović za portal Nova.rs, osvrćući se na masovna ubistva u školi na Vračaru i noćas u Mladenovcu.

Kako je ocenila, svih ovih godina, pa i decenija, društveni naučnici su to radili sve vreme i ukazivali na dubinske probleme u ovom društvu.

„Tako da smo svi mi spremni da ‘postavimo dijagnozu’ i predložimo ‘terapiju’. Samo nas niko nije slušao“, smatra ona.

Srpsko društvo opisuje kao „kuću obešenog u kojoj se o konopcu ćuti“.

„Dakle, ovde nikada nije došlo do ozbiljne debate o ratovima i zločinima 90-ih. O tome zašto je do tih ratova došlo, kolika je čija odgovornost, kako smo uspeli da ratujemo četiri puta tokom devedesetih. Ne govori se ni o tome kako smo stigli do potpune dehumanizacije koja je neophodna da bi se na sve te zločine društvo bilo toliko indiferentno, bez ikakvih saosećanja sa žrtvama. Ratovi su doveli do sankcija, a sankcije do spoja države i kriminala koje je gotovo nemoguće raskinuti. U takvoj situaciji se potpuno raspada društvo, jer kriminalizovana država nameće svoje vrednosti kao vladajuće i društvo više i ne razlikuje elementarno dobro od zla. Iz toga društvo bira agresivne vlasti, koje sa svoje strane podržavaju i pojačavaju sve društvene patologije na kojima zasnivaju svoju vlast. I isijavaju to zlo sa stranica tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom, jer je to njihov svet“,  smatra Dubravka Stojanović i ukazuje da na sve to dođe još i podatak da smo treća zemlja u svetu po količini oružja po glavi stanovnika.

Škola nam je, kako ocenjuje, autoritarna i agresivna, a iz istorije i drugih „nacionalnih predmeta“ seje se zlo i mržnja prema drugima.

„Siromaštvo je veliko, ljudi ne vide perspektivu, anksioznost vlada društvom i to se najbolje vidi po broju ubijenih žena svake godine. To je nepogrešiv pokazatelj bolesnog društva. A sada je došlo do eskalacije i probudili su se mnogi ‘spavači’ koji su prepunjeni tim zlom s kojim ne znaju šta da urade i počinju da seju smrt“, istakla je Dubravka Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare