Stojanović: Narodna skupština ne služi ničemu, Orlić najbolji izbor

Vesti 01. avg 202212:05 > 15:2948 komentara
Izvor: N1

Politikolog Boban Stojanović rekao je za N1 da od novog saziva Narodne skupštine Srbije ne očekuje ništa previše, a da je institucija parlamenta unižena i ne služi ničemu. On je dodao da je razlika u odnosu na prethodni saziv to što sada imamo opoziciju, a da se time ne bi pohvalila nijedna zemlja.

Pročitajte još:

„Ne mislim da će grđanima nešto značiti što tamo sedi oko 70 poslanika opozicije i da će imati neku moć odlučivanja dok imamo super predsednika. Imamo parlament koji izgleda normalno i čućemo nekakvu debatu“, rekao je Stojanović.

On je istakao da je najveća tragedija ovog društva što posle 30 godina višestranačja mi govorimo o tome da je dobro što imamo opoziciju u parlamentu i da pravimo povratne korake.

Dodaje da je problem i u tome što sve izgleda kao da je normalno, opozicija je zadovoljna potpredsedničkim mestima i mestima u odborima, napominjući da to nije dobra volja već regularne stvari koje pripadaju opoziciji na osnovu broja osvnojenih mandata.

Komentarišući govor predsedavajućeg konstitutivnom sednicom Vladete Jankovića, Stojanović napominje da se jasno čula buka i da vladajuća većina nije bila u stanju da najstarijoj osobi u sali dozvoli da kaže „neke stvari kakve one jesu“.

Kada je u pitanju izbor Vladimira Orlića za kandidata za predsednika Skupštine, gost N1 kaže da je za predsednika morala da bude izabrana osoba koja ima značajno isustvo u parlamentu, i koja ne preza ni od čega.

„On je neko ko je pekao zanat, ne preza ni od čega, zna kako stvari funkcionišu. Da biste kontrolisali stvari u parlamentu morate da znate kako stvari funkcionišu“, istakao je Stojanović.

One koji su „iznenađeni i šokirani“ izborom Orlića, pita „a koga ste očekivali?“, ko iz SNS preza od toga šta će reći, ko ima morala.

„Orlić je najbolji mogući izbor na raspolaganju“, istakao je Stojanović i pročitao alternativne predsednike Skupštine, među koje je uvrstio Anu Brnabić, Miloša Vučevića, Gorana Vesića, Aleksandra Martinovića, Marijana Rističevića, Lava Grigorija Pajkića, Sandru Božić…

„Kada pročitate ova imena i sa druge strane imate Orlića… Kada neko u SNS ima čistu diplomu državnog univerziteta, doktorirao je pre 30. godine na državnom univerzitetu i niko u to ne sumnja, to je za mene velika stvar i napredak“, rekao je Stojanović.

Ipak, od Orlića kao predsedavajućeg ne očekuje debatu, već uzimanje reči i prekidanje poslanika, dok će se poslanicima većine dozvoljavati replike i da govore van dnevnog reda.

„To je jako važna funkcija, treća u sistemu. Važno je da kada se opozicija vraća u parlament, važno je da se pojavi neko ko će imati bič i ko će uspeti da kontroliše stvari“, zaključio je Stojanović.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar