Stojanović o međustranačkom dijalogu: Poslednji voz koji hvatamo pred izbore

Vesti 09. jul 202113:16 > 14:182 komentara

Politikolog Boban Stojanović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da ne očekuje mnogo od sastanka u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali napominje da je izuzetno važno da je ovaj proces započet, kao i da je to možda poslednja šansa kako bi se nešto promenilo pred izbore naredne godine.

„Ne mogu da očekujem mnogo, jer znam da je ovo danas i sutra, a da je onda pauza zbog godišnjih odmora do septembra. Ali, da ne bude zabune, važno je da je ovaj proces konačno otpočet. Od kako su se izbori završili prošle godine se razgovara o tome kako, kada i na koji način, i ovo je jedna veoma važna stvar“, smatra Stojanović i podseća da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj zbog političke krize, koja postoji u zemlji, moraju da posreduju stranci.

POVEZANE VESTI:

On ocenjuje da je ovo možda „poslednji voz koji hvatamo“ kako bi se nešto promenilo pred izbore koji nas očekuju naredne godine.

„Srbija je zemlja u kojoj Narodna skupština ne izgleda kao Narodna skupština, u kojoj je opozicija bojkotovala izbore, zemlja koja po svim međunarodnim indeksima demokratije nije demokratija, zemlja u kojoj se opozicionari satanizuju a ponekad i prebijaju i zemlja u kojoj je jedna od nepopularnih funkcija društveni ili opozicioni aktivista. Tako da je ovo poslednja šansa da se iole unormalimo, i da naredni izbori budu u normalnijoj atmosferi“, rekao je Stojanović.

Ocenjuje da i vlast ima interes da se iz dijaloga nađe neko rešenje vezano za izborne uslove, koje bi podrazumevalo da opozicija na njima učestvuje kao i da im da legitimitet.

„I vlast ima interes da se ovde nešto promeni. Oni će dati minimalno, onoliko koliko moraju, sad je pitanje koliko druga strana može da napravi snažan pritisak, i koliko je jak međunarodni pritisak da se neke stvari suštinski promene“, ocenjuje sagovornik N1.

Stojanović ističe i da Vučić mora da bude učesnik u tim pregovorima, kao i da ukoliko se to ne desi, „neće se ući u ozbiljniju fazu međustraničkih pregovora“.

Mediji ključni faktor u dijalogu

Govoreći o opozicionom pritisku prema vlasti u prethodnih godinu dana, ocenjuje „da nije bio dovoljno jak“.

„Oni često navode da ako ovo ne uspe, da će preći na različite metode građanske neposlušnosti ili ozbiljnijih protesta, ali upozorava da su takve najave trebale da prate prethodne izbore i sve ono što se dešavalo na njima“, smatra Stojanović.

On ističe razgovor o medijima u dijalogu vlasti i opozicije, jer je to po njemu „ključni faktor koji utiče na to ovde da je izborna utakmica apsolutno nepoštena“.

Komentarišući prisustvo poslanika SNS Marijana Rističevića na današnjoj sednici, Stojanović je naveo da je to „klasična provokacija“.

„Mislim da je to svima jasno. Samo njegovo prisustvo, njegova politička biografija i njegov način ophođenja u parlamentu jeste provokacija ka drugim poslanicima“, napomenuo je Stojanović.

Upozorava da postoji mogućnost da ovi razgovori propadnu i da sledeće godine uđemo u još jedan ciklus pregovora.

„Plašim se da od ovih pregovora neće biti ništa, i da ćemo nakon izbora u aprilu sledeće godine ući u novi ciklus svih ovih pregovora, u ponovnoj borbi za minimalne izborne uslove, a vrlo verovatno će opozicija izaći na izbore koji slede, i to je negde logićčno i opravdano“, zaključio je Stojanović.

Komentari

Vaš komentar