Stojanović: Non pejper dokument o Kosovu nije prihvatljiv za građane Srbije

Vesti 28. apr 202109:43 > 11:29 25 komentara

Politikolog Boban Stojanović ocenio je u Novom danu da je non pejper dokument koji se pojavio na Kosovu "probni balon" kako bi se videla reakcija "državnika, pre svega iz Srbije". On je istakao da ovakav dokument nije prihvatljiv za građane Srbije, jer "javnost Srbije u svim istraživanjima javnog mnjenja pokazala da nije spremna da prihvati ili prizna nezavisnost Kosova". Na pitanje na koju ženu sumnja da je pisala dokument, Stojanović je odgovorio: "Ja ne znam ko bi to mogao da bude osim Angele Merkel".

Podsetimo, list Koha ditore objavio je sadržaj navodnog non-pejpera u kom je navedeno da će „Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“. Među ostalim tačkama Koha ditore navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona. Prema ovom dokumentu je predviđeno i da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.

Povezane vesti

Komentarišući činjenicu da je ovo drugi dokument takve vrste koji se pojavio u poslednjih nekoliko nedelja, rekao je da se radi o „najezdi ili poplavi nečega što najverovatnije 99 posto Srbije nema pojma o čemu s radi“.

„Očigledno se u nekim centrima moći rešilo da malo ‘opipaju’ teren i stanje na Balkanu. Da vide kako će da reaguju pre svega državnici Srbije i Kosova, ali je najverovatnije pre svega namenjeno Srbiji. Prvo razgovaramo o prvom nekoliko nedelja, a sada dolazi drugi. Naravno da su se svi ogradili, i da to nije zvaničan stav. Međutim, ja ne znam zašto bi bilo ko razmišljao o tome da li je zvaničan stav, kada se ništa nije novo pojavilo. To nije neki novi predlog koji je stavljen na dnevni red pa moramo da razmišljamo o tome“, kazao je Stojanović.

Govoreći o dokumentu koji je objavljen u prištinskom mediju, napominje da je manje – više sve već to poznato, kao i da je moguće da je ovo „pokušaj opipavanja pulsa i Kurtija i mogućnosti da ode korak dalje od prethodne vlade i da ispuni potpisani deo sporazuma sa Beogradom“.

„O ostalim stvarima pričamo sigurno dvadesetak godina“, istakao je on i dodao da uprkos svemu, ovaj dokument nije prihvatljiv za građane Srbije.

„Često govorimo o tome šta je realnost. Da li Srbija ima neki suverenitet na Kosovu ili nema, da li ćemo ikada imati ponovo izvršnu vlast na Kosovu, međutim, meni deluje da se javno mnjenje u Srbiji nije promenilo. Iako je aktuelna vlast, a pre svega Aleksandar Vučić godinama radio na tome da pripremi javno mnjenje Srbije, svojim narativom da Srbija tamo nema ništa i da se tamo borimo da dobijemo bilo šta. Ali, javnost Srbije u svim istraživanjima javnog mnjenja nije spremno da prihvati nezavisnost Kosova ili da prizna nezavisnost“, naglašava Stojanović i dodaje da je najverovatnije da će to tako i ostati.

Prema njegovim rečima, Vučić je u prošlosti u dogovoru sa zemljama zapada „pokušavao da pripremi tlo za finalnu odluku“.

„Mislim da on to nikada neće uraditi jer je svestan da bi to značilo kraj političke karijere u Srbiji. On to sada balansira, i u dobrom delu mu je Priština pomogla u tome. Prethodne dve, tri godine, ja se više ne sećam koliko je izbora bilo na Kosovu, i koliko je različitih političara dolazilo i odlazilo. Kurti je poprilično „tvrd“ i nametnuo je neke stavove, među poslednjim i ujedinjenje sa Albanijom, što ne mislim da se ikome na zapadu ne sviđa preterano“, smatra Stojanović.

On povodom dijaloga u Briselu navodi da su obe strane imaju svoje ciljeve, koji su okrenuti pre svega na unutrašnju politiku.

Na pitanje na koju ženu sumnja da je pisala dokument, odgovara: „Ja ne znam ko bi to mogao da bude osim Angele Merkel“.

„Moguće je da je to njen poslednji pokušaj da završi tu situaciju sa Balkanom“, ocenio je Stojanović.

„Nazvati stvari pravim imenom, Marković Palma optužen za pedofiliju“

Komentarišući optužbe upućene gradonačelniku Jagodine Draganu Markoviću Palmi, on je naveo da, iako nije pravnik, postoje elementi za on bude u pritvoru.

„Ja u poslednje vreme pokušavam da se izborim za to da se stvari u Srbiji nazovu pravim imenom. Naime, nije ovo nekakav seks skandal. Ovo nije ni seksualno uznemiravanje, iako ima i tih elemenata. Dragan Marković Palma je optužen za pedofiliju, i za primoravanje maloletnih devojčica na seksualne usluge. Ukoliko se to dokaže, zaprećena je ozbiljna zatvorska kazna… A pošto je on na televiziji sa nacionalnom ferekvencijom zapretio da će lično naći svakoga ko bi ga optužio, već sama ta rečenica sa Hepi televizije bi bila dovoljna tužiocu da za njega zatraži pritvor“, rekao je Stojanović.

Povezane vesti

On je ocenio da kako vreme prolazi, tako se i ovaj slučaj „razvodnjava i politizuje“.

„Ovo je jako važno u kom god trenutku da se sazna, i treba ispitati sve stvari… Žao mi je što se te stvari nisu na vreme otvorile, ali iako se slučaj otvorio nakon 11 godina, treba raditi na tome da se stvari reše. Mislim da je sada u pitanju pronalaženje žrtava i svedoka, kao i garancija za njih da će one biti bezbedne“, naveo je naš sagovornik.

Na pitanje da li misli da ovaj slučaj može da posluži kao primer da nisu sve institucije urušene u našoj zemlji, odgovara: „Voleo bih, ali nisam optimista“.

Kaže da se ovaj slučaj upoređuje sa Jutkom, ali napominje da se oni veoma razlikuju, jer, kako napominje, Jeličić Jutka je čovek sa ograničenom moći, za razliku od Markovića Palme.

„Marković Palma je nacionalni igrač. Čovek koji ima ogromne finansijske resurse“, rekao je Stojanović i dodao da je događaj sa Mićom Jovanovićem pokazao koliko osnivač Megatrenda i bivši član SPS Mića Jovanović „nema ličnost“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare