Stojanović: Odnosi u opoziciji izgledaju tako da se „ne zna ko pije, a ko plaća“

Vesti 26. jan 202114:14 > 14:22
N1

Politikolog Boban Stojanović ocenio je u emisiji Studio N1 Live da odnosi u opoziciji Srbije izgledaju tako da se "ne zna ko pije, a ko plaća". On je kao preduslove za uspeh na predstojećim izborima naveo jedinstvo opozicionih stranaka, nenapadanje lidera kao i zajednički nastup prema vladajućem SNS-u. "Ako ne žele da krenu od toga, onda ćemo gledati opozicione sukobe narednih 'iks' godina i nećemo imati prilike da povratimo Srbiju u normalne demokratske okvire", istakao je on.

„Moramo da govorimo o ‘opozicijama’ a ne o opoziciji u jednini. Mislim da ništa nije naučeno ni iz 2020. godine, niti iz 2019., a dobrim delom ni iz 2018. godine. Ovde nema puno prostora, izbori su za godinu i tri meseca.  Do tada, mora da prođe neko vreme, ukoliko do nekog dogovora dođe, da bi se tako nešto implementiralo. Sa jedne strane imamo vlast koja je svesna i sigurna šta će da radi, a sa druge imamo opozicije koje niti su programski ujedinjene, niti su ujedinjene oko pitanja bojkota“ ocenjuje Stojanović.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, dobro su poznati problemi koji su vezani za predstojeće izbore, i ističe da „nije pitanje da li ćemo imati nekakvu komisiju za izbore, već koja je garancija da će se bilo šta uraditi“.

Podsetio je da nije došlo do suštinskih promena koje su potrebne da bi se održali fer izbori i naglasio je da je suština u garanciji ispunjivanja od onoga što se bude dogovorilo.

„Ja ne vidim razlog zašto, makar ona opozicija koja je bila grupisana do pre samo šest meseci, nije uzela makar preporuke neke od civilnog društva ili ekspertskog tima ‘1 od 5 miliona’… Desilo se da se bojkot opozicija raspala, njihov naslednica Ujedinjena opozicija Srbije je nastavila nešto da radi, a deo stranaka ide sa nekim koji nisu bili tu, deo ne želi da razgovara, a onda se u medijima prepucavaju da li je ministarstvo poželjno ili nije“, podseća Stojanović i dodaje da ne postoji racionalan odgovor na takvo ponašanje opozicije.

„Opozicioni ‘bazen’ birača je ovde jako mali, i opozicija hitno mora nešto da radi kako bi ga uvećala. Mogla bi i da razmisli i o crnoj Gori, i kako su se neke stvari tamo dešavale“, smatra Stojanović.

Kao preduslov za uspeh opozicije na izborima vidi jedinstvo opozicionih stranaka i dogovor o nenapadanju.

„Meni se čini da su veće razlike između opozicionih stranaka, nego između vlasti i opozicije. Dok se opozicija ne grupiše, dok ne ojača, neće ni biračima izgledati da ta opozicija ima šanse da pobedi na bilo kojim izborima koji nam slede naredne godine“, istakao je Stojanović.

Telekom pokušava da istisne SBB

Komentarišući ujedinjenje Telenora i Telekoma da bi se smanjilo učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto, Stojanović ocenjuje da Telekom pokušava da „istisne“ SBB sa ovog tržišta.

„Ako pogledate šta radi Telekom Srbija, to je da pokušava da istisne SBB iz bilo kakvih ponuda, da građanima ponudi po netržišnim uslovima nekakve forme ugovora.  Siguran sam da će Arena sport, koja je u vlasništvu Telekoma Srbije, bacati milione evra poreskih obveznika Srbije kako bi preuzela sportska takmičenja koja su trenutno pod pokroviteljstvom Sport kluba, i kako bi preuzela i dobar deo publike, koji često odlučuje koji će operater da izabere pre svega na osnovu sportskih kanala“, ocenjuje Stojanović.

Prema njegovom mišljenju, radi se o „ozbiljnom političkom obračunu“ i napominje da će „vlast učiniti sve da skloni N1 i Novu S iz što većeg broja domaćinstava“.

„U domaćinstvima u kojima se gledaju ove dve televizije, mislim da je raspoloženje potpuno drugačije od onih koji su osuđeni na RTS i Pink“, istakao je Stojanović .

Komentari

Vaš komentar