Stojanović: Šapiću se nešto i ne ide na izbore, parlamentarni možda na jesen

Vesti 01. apr 202310:52 1 komentar
N1

Politikolog Boban Stojanović ocenio je da vlast nema razloge da organizuje vanredne parlamentarne izbore na jesen, odnosno u septembru, i da bi mogla da ih raspiše na proleće 2024, zajedno sa redovnim lokalnim izborima u opštinama i gradovima.

Stojanović je za agenciju Beta rekao da misli da u Beogradu „uopšte neće biti vanrednih izbora“, te da se, kako je dodao, „ide s tim da bi ti izbori mogli da sačekaju, možda čak i redovni termin“, 2026. godine.

POVEZANE VESTI

„Za vanredne parlamentarne izbore nema razloga u septembru, ali mislim da postoje razlozi da ti vanredni parlamentarni izbori budu organizovani sa redovnim lokalnim izborima, na primer negde u maju iduće godine“, kazao je on.

Rekao je i da ne vidi razlog zašto bi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić „praktično sada (na jesen) išao na izbore“, jer kako je ukazao, ako bi izbori bili održani u septembru, onda bi ih trebalo raspisati tokom leta i organizovani na jesen kada SNS nikada nije išla na izbore.

Prema njegovim rečima, i onda će opet biti redovnih lokalnih izbora u većini opština i gradova na proleće naredne godine.

„To (vanredni parlamentarni izbori na jesen) mi deluje kao tehnički neracionalni potez koji bi Vučić povukao“, rekao je Stojanović.

Zapitao je i šta bi Vučić, odnosno vladajuća koalicija, na vanrednim parlamentarnim izborima u septembru mogla da dobije osim „velikog rasta“ desno orijentisanih stranaka.

„Mislim da može da dobije samo veliki rast ovih nacionalnih i konzervativnih (političkih) opcija i da im da mogućnost da dobiju veću snagu i u parlamentu, kao i veću moć i više novca i više svega nego što imaju sada“, rekao je on.

Kazao je da „u tom smislu“ ne vidi da su Vučiću izbori potrebni na jesen, za razliku od termina na proleće naredne godine.

„Vanredni parlamentarni izbori, u terminu sa redovnim lokalnim mu već trebaju da bi se tu vodila nacionalna kampanja i da se prekriju loši lokalni kadrovi i loša lokalna politika… da se ne bi kampanja vodila oko lokalnih tema već usko oko nacionalnih“, ocenio je on.

Stojanović je rekao da, dodatno, smatra da u Beogradu „uopšte neće biti vanrednih izbora“.

„Mislim da se tu, osim Vučića pita i (gradonačelnik Beograda i funkcioner SNS-a) Aleksandar Šapić, a da se kako izgleda Šapiću nešto i ne ide izbore i on je započeo neke svoje projekte“, rekao je Stojanović te podsetio na projekte poput besplatnih udžbenika i vrtića.

Rekao je da misli da „Šapiću nisu potrebni izbori“ i da, kako je kazao, on neće da bude deo toga.

„Mislim da se ide sa tim da se sa izborima u Beogradu sačeka, možda čak i redovni termin 2026, jer SNS ne može da smeni Šapića pa da ide na izbore koji su takmičarski i za koje postoji šansa da ih izgube. Oni moraju da idu na izbore jedino ako bi Šapić podneo ostavku a meni ne deluje, u ovom trenutku, da mu se ide na izbore“, kazao je on.

Stojanović je rekao da mu sada deluje da od izbora u septembru neće biti ništa, a da misli da su u aprilu ili maju iduće godine više nego izvesni vanredni parlamentarni i redovni lokalni izbori.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je opoziciji u petak na skupu „Srbija sanja i snove ostvaruje“ u Kraljevu da „ako hoće izbore dobiće ih“, ali ih je upozorio da će ih pobediti ubedljivije nego ranije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare