Stojanović: Siguran sam da će sporazum oko izbornih uslova biti postignut

Vesti 17. sep 202113:32 > 15:2419 komentara
Boban Stojanović
N1

Politikolog Boban Stojanović izjavio je da ne misli da će današnji sastanak vlasti i opozicije, uz posredovanje evroparlamentaraca biti i poslednji, kako je ranije najavljivano. Ipak, on smatra da će sporazum biti postignut, pošto je i vlasti potrebna opozicija na izborima i u parlamentu i da je "sada samo pitanje nadgornjavanja" šta će od strane vlasti biti prihvaćeno".

Stojanović je za N1, povodom runde dijaloga koja je u toku, rekao da je prvo njegovo očekivanje da ona ne bude i poslednja, pošto u ovom trenutku ne deluje da će bilo šta da se reši i „da smo mnogo dalje od onog što smo očekivali, kada su definisani rokovi, da ćemo biti u septembru“.

Povezane vesti

On ističe da ni danas ni sutra u razgovorima neće učestvovati predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, te da je teško bez njega zamisliti da može bilo šta da se reši.

Povodom činjenice da se Vučić jutros sastao sa evroparlamentarcima na Andrićevom vencu, Stojanović kaže:

„Videćemo šta je jutros dogovoreno, ne zato što je Vučić predsednik republike, već najveće stranke koja je ukinula demokratiju u Srbiji i naterala strance da se i tokom leta bave unutrašnje političkom situacijom u Srbiji“.

Povodom izjave Dačića da su očekivanja da može da se razgovara samo ako stignu realni predlozi, Stojanović kaže da svi zahtevi opozicije mogu da stanu samo u jednu reč – da se poštuju zakoni Republike Srbije.

„Ako poštuju zakone, morali bi da prihvate sve“, rekao je politikolog i dodao da se to i konstatuje u papiru koji je stigao iz EU.

Povodom činjenice da je prvi zahtev opozcije bio da se izborna pravila uspostave šest meseci pre izbora, kaže da bi to onda bio 3 novembar, budući da je gotovo izvesno da će izbori biti 3. aprila.

Ocenjuje i da do 3. novembra koji je krajnji rok „ima još prostora da se tu nešto desi“ i sporazum bude postignut.

„Verujem da ćemo ući u spiralu gde će se zahtevati novi sastanci i usaglašavanja, a ne zaboravimo ni onaj drugi paralelni dijalog (bez učešća evroposlanika)“, rekao je Stojkanović.

Povodom dokumenta o izbornim uslovima koji je stigao iz EP kaže da njega svaka opoziciona stranka može da potpiše i kaže – to je to, sjajno ste detektovali stanje, sve je tu. „Međutim, sada mora da se ide korak dalje, da vidimo kako ćete vi kao evropski poslanici garantovati da će se to što piše u papiru implementirati“.

Kaže i da ovaj papir predviđa da se formira jedno zajedničko telo koje će nedgledati izbore, za koje se nadzire da će postojati, ali da je važno spomenuti i to da je opozicija odustala od toga da nestranačke ličnosti i stručnjaci treba da obezbede slobodne izbore. „Predloženi mehanizmi su politička tela gde će sedeti vlast i opozicija – suština je da se političari međusobno kontrolišu“, rekao je Stojanović. On je naglasio da jedino možda nedostaje konkretno učešće evroparlamentaraca ili nekog iz nekog od direktorata EU, kao i da nedostaju možda mehanizmi odlučivanja u tom telu.

„Siguran sam da će se u konačnici sporazum postići“, rekao je Stojanović.

Na pitanje koji minimum ispunjenih uslova vidi da će opozicija prihvati, kaže da bez ozbiljne izmene u medijskoj politici i ograničavanje rada propagandnih televizija SNS-a, i osigravanje da svaka osoba u zemlji može da glasa kako želi, a ne da joj se preti, predstavlja po njemu minimum ispod kog se ne može ići.

Upitan da li Bilčik i Tanja Fajon imaju dovoljno autoriteta da se izbore za te uslove i da kako bi mogli da utiču na Aleksandra Vučića, on kaže da „često mnogi govore da su četiri osobe koje posreduju nižerazredni službenici“, ali da je iskustvo iz Makedonije pokazalo da oni mogu to da učine.

„Samo je pitanje da li će im EK dati pun mandat – i štab i šargarepu“, rekao je Stojanović i dodao da bi evroparlamnetarci mogli na primer Vučiću da zaprete suzbijenjem članstva Srbije u EU, kao i nekakvim sankcijama. „Ali da imaju mehanizme, pokazalo se u Makedonije, ne bih zanemario ovu četvorku“, kaže Stojanović.

„Ako EU želi, može da im da legitimitet i mandat da ovde nose i štap i šargarepu, ali da nose i bič“, naglašava politikolog.

Ističe i da nedostaje pretnja opozicije koja bi rekla – izbori će biti slobodni i pošteni ili ćemo da stopiramo izbore, nećemo dozvoliti da se održe, ali da je pitanje da li opozicija ima kapacitete da time preti.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar