Stojanović: Vučić za svaku kategoriju birača izneo pretnju, testira mnjenje

Vesti 24. jan 202315:43 11 komentara
N1

Predsednik Srbije Alekkandar Vučić je u ponedeljak pokušao da zaplaši birače pričom da neće biti plata i penzija, ukoliko on ne prihvati evropski plan o Kosovu, ocenio je politikolog Boban Stojanović.

On je rekao da je Vučić za svaku kategoriju birača izneo određenu pretnju, te dodao da mu to deluje „kao testiranje javnog mnjenja“.

„Znamo svi da javno mnjenje u Srbiji, rekao bih četri petine, ne podržava bilo kakav čin Srbije koji bi doveo do članstva Kosova u UN i formalnog ili neformalnog priznanja“, kazao je Stojanović.

Smatra da Vučić „sada pokušava da vidi kako javno mnjenje reaguje na ovakav tip pritisaka“ i, kako je dodao, „pretnji strahovima“.

POVEZANE VESTI:

„Živimo u miru dvadesetak godina i sa svim onim što je Vučić sinoć izneo, ljudi će razmisli da li je „Kosovo vredno“ i da li je to sve vredno“, ocenio je on.

Kaže da će u narednih sedam dana istraživači javnog mnjenja ispitati da li narod prihavata to što je Vučić ispričao. U vezi sa najavom Vučića da će pozvati i opoziciju na konsultacije, Stojanović je rekao da to deluje kao da on sada hoće da podeli odgovornost.

„Meni je kljućna rečenica „neću ja odlučivati o tome, nego po Ustavu nadležne institucije i građani (na referendumu)“, kazao je Stojanović.

Smatra da se Vučić „malo kasno setio da postoji Ustav Srbije“, te podseća da po najvišem pravnom aktu predsednik „suštinski ne odlučje ni o čemu“. Prema njegovim rečima, Vučić je, od dolaska na vlast, i bukvalno sam odlučivao o svemu.

„Ne vidim kako opozicija – naravno konsultacije, naravno razgovori – može da prihvati da brani Vučića, a mislim i da ne bit trebalo“, rekao je.

Stojanović kaže da je poznato koliko je Vučić uništio i vladavinu prava i politički pluralizam u zemlji, te ocenio da mu je, uz pretnje, možda najnegativnije to da se setio Ustava i nadležnih institucija. Napomenuo je da je pitanje otkud „petorka“ dolazi u Beograd sa tim pretnjama, kada je, po navodima vlasti, Srbija u poslednjih deset godina „toliko cenjena i uvažena“ u svetu.

„To je onako prvi utisak, došla je „petorka“ i iznela pretnje… ali kako smo došli u situaciju da neko može da dodje i da iznese onakve pretnje koje nam je predsednik sinoć preneo“, zapitao je on.

Ocenio je, uz napomenu da nije stručan za međunarodne odnose, da te sankcije o kojima je pričao Vučić „ne mogu biti institucionalne“. Rekao je da UN i EU ne bi mogle da imaju neku vrstu institucionalnih sankcija prema Srbiji, te da mu, kako je kazao, svaka vrsta sankcija prema državi u ovom trenutku neralno deluje.

„Ne verujem u istinitost takvih pretnji, pre pretpostavljam da, ako i postoje pretnje, onda su one uprerene lično na Vućiča iz različitih razloga“, rekao je on.

Ocenio je da bi to moglo da bude uskraćivanje političke podrške Vučiću, te da je, kako je kazao, sada to neka vrsta ličnog ucenjivanja za ono što je obećao kad je dolazio na vlast. Napomenuo je da „to govori uz jednu vrste ograde“, te ukazao da pretnje onakvim sankcijama Srbiji, koja nije ništa uradila, ne deluju realno. Prema njegovim rečima, Srbija nije izvršila nikakav vojni ili policijski akt na Kosovu da bi oni dolazili sa onakvim pretnjama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare