Stojanović: Zabluda je da će nas kalijum jodid spasiti u slučaju nuklearnog rata

Vesti 03. mar 202217:15 > 17:50 42 komentara

Povodom pomame za tabletama kalijum jodida, koja ovih dana vlada u zemljama regiona i nekim zapadnim zemljama, a koja se polako preliva i kod nas, farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović za N1 kaže da je zabluda da bi nas te tablete zaštitile od negativnih posledica upotrebe nuklearnog oružja. Stojanović naglašava da o ovoj temi govori samo hipotetički, pošto situacija na terenu govori da nuklearnog rata neće biti i dodaje da bi upotreba tableta kalijum jodida, kojih i nema na našem tržištu, mogla da pomogne u zaštiti samo jednog organa - štitne žlezde.

Stojanović je istakao da građani zato ne treba da hrle u apoteke, niti da, pošto u njima nema tableta kalijum jodida, pokušavaju na druge načine da se „snađu“.

Povezane vesti

On dodaje da je kalijum jodid daleko od čarobne supstance koja će nas zaštititi od svih mogućih posledica po zdravlje koje bi se dogodile u slučaju nuklearnog napada.

„Kalijum jodid ne može da zaštiti nijedan drugi organ osim štitne žlezde, a ne može da nas zaštiti ni od drugih radioaktivnih materija koje se oslobađaju iz nuklearnih projektila. Zaštitni efekti kalijum jodida vrlo su ograničeni i svedeni smao na štitnu žlezdu“, rekao je Stojanović.

Reporterka N1 prenosi i da se građani Srbije već interesuju u apotekama za te tablete, ali ne u onoj meri kako je u okruženju, pa i Austriji i Norveškoj. „Nisu pohrlili da svi traže tablete kalijum jodida, a farmaceuti kažu da nisu takve tablete registrovane u Srbiji, da ih nema na tržištu, ali da ih traže i da su zabrinuti zbog najava Vladimira Putina da je nuklearno oružje u pripravnosti“, prenosi naša novinarka reči apotekara.

Stojanović je objasnio da prilikom ispaljivanja nuklearnih projektila dolazi do emisije radioaktivnih čestica i kontaminacije zemlje, vode, vazduha, biljnog i životinjskog sveta, pa i ljudi.

„Kada su ljudi u pitanju, efekti mogu biti lokalni, a to su opekotine na koži, a mogu biti i sistemski – u zavisnosti od doze zračenja razvija se akutna radiaciona bolest“, naveo je Stojanović.

Ističe da je najbolji način zaštite da u slučaju hipotetičkog napada „što dublje odemo pod zemlju, ako možemo biti okruženi betonom, bez prozora sa dovoljno hrane i vode da možemo da preživimo nekoliko dana“.

Što se kalijum jodida tiče, objašnjava da je u pitanju so. Jod je važan za rad štitne žlezde i rast i razvoj organizma.

U slučaju nuklearnog akcidenta dolazi do oslobađanja u atmosferu radioaktivnog joda i dospeva u naš organizam, pa opterećuje štitnu žlezdu. Žlezda onda preuzima taj jod, a dugoročna posledica je karcinom štitne žlezde.

Ako progutamo tablete kalijum jodida, napunimo štitnu žlezdu jodom pa ona neće biti sposobna da primi radiokativni jod, objasnio je stručnjak.

Što se efikasnosti tableta tiče, pitanje je koliko vremena je prošlo od trenutka kada smo bili izloženi radioaktvinom jodu i kada smo uzeli tabletu. Smatra se da je treba uzeti u prvih sat-dva do osam sati od neželjenog događaja, kasnije efekti su vrlo diskutabilni, navodi stojanović.

On dodaje da najmlađi, mala deca, trudnice, imaju najveću korist od upotrebe tih tableta, a da je za starije od 40 godina korist od uzimanja tableta niska.

Stojanović kaže i da se tablete kalijum jodida koriste u jednoj dozi i štite nas 24 sata – da je maksimum za novorođenčad jedna, a za trudnice dve doze.

Problem je, ističe, da se tablete uzimaju na svoju ruku, kao i da prevelike doze mogu da izazovu ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare