Stojčić: Dizanje panike krivično delo, neistina da će neko da probije Savski kej

Vesti 27. mar 202313:49 29 komentara
Beta/Emil Vaš

U novobeogradskim blokovima su građani, tokom prošle nedelje, blokirali radove i organizovali proteste zbog rupa i kanala na Savskom nasipu, koji su iskopani početkom marta zbog uvođenja infrastrukture za predstojeće splavove. Protest je bio na dve lokacije – u Bloku 70 i u Bloku 45. Dežuralo se tokom noći, zatrpavane su rupe, jer su, kažu građani, nelegalni radovi na prekopavanju Savskog nasipa. Marko Stojčić, gradski urbanista ističe da je dizanje panike krivično delo i da nema govora da će zbog kopanja biti poplavljeni blokovi, kao i da je ova tema ispolitizovana.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za RTS da veći deo onih koji su protestvovali bili predstavnici političkih partija, a naravno bilo je i građana.

Povezane vesti

„Gradonačelnik je doneo političku odluku da se uredi Savski kej u estetskom i funkcionalnom smislu i da razrešimo pitanje splavova. Mi smo raspisali konkurs, 28 plutajućih objekata će dobiti svoju poziciju. Umesto sadašnjih 100 imaćemo 28 splavova“, istakao je Stojčić.

Napomenuo je da radovi koji su u toku su da bi se obezbedila legalna infrastruktura za 28 splavova.

Okupljeni građani su tražili projektnu dokumentaciju. Stojčić objašnjava da su dobili građevinsku dozvolu, u skladu sa projektom koji je podnešen.

„Neodgovorno je reći da grad Beograd može da radi na javnoj površini bez građevinske dozvole“, rekao je.

Izvor: RTS

Istakao je da nasip ima oblik zarubljene piramide i na njemu se nalazi zaštitni sloj od 120 centimetara i to je sloj gde je dozvoljeno da se vrše manje intervencije.

„Mi ovo što radimo se radi u tom sloju i to na dubini od 80 santimetara. To je po zakonu dozvoljeno. Prokopavamo male kanale gde postavljamo cevi i to se kasnije zatrpava“, istakao je.

Građani su u subotu imali zahteve: Da se sve vrati u prvobitno stanje, da se zaustave svi radovi u ovom trenutku i nađe alternativno rešenje za instalacije i da se ljudi uključe u planiranje kako će izgledati Savski nasip.

Stojčić je istakao da ako se pokaže da nešto može bolje, onda će izmeniti dokumentaciju, a u subotu je bio cilj da se čuje da li postoje neki konkretni predlozi i da objasne šta se radi.

„Građani su opravdano zabrinuti, ako im neko kaže da će neko da probije Savski kej. To apsolutno nije istina“, rekao je Stojčić i pokazao letke koji su deljeni na kojima se vidi kako su novobeogradski blokovi potopljeni. Istakao je da je to dizanje panike i da je ova tema ispolitizovana, a da je dizanje panike krivično delo.

Dodao je da je imao sastanke sa građanima koji žive u blokovima.

„Ja sam došao da objasnim da kopamo po površinskom sloju. Građani nemaju razloga za brigu. Predložio sam gradonačelniku da ako imaju neko lice koje je projektant da nam se pridruži“, naveo je gradski urbanista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare