Stojiljković o Vučiću: Ništa novo, utrenirani smo na svakonedeljna obraćanja

Vesti 24. jan 202317:506 komentara

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da u obraćanju predsednika Srbije nismo čuli ništa posebno novo, kao i da smo utrenirani na svakonedeljna obraćanja naciji, što, kako kaže, ima neku vrstu rituala.

POVEZANE VESTI:

„Iako su dokmenti poznati i objavljeni, ipak se tu ne ide u detalje, predsednik ne ide u njih jer bi ga to previše obavezivalo. Vodi politiku izvan ovlašćenja, neka vrsta uzurpacije onoga što treba da radi Vlada. Shvatili smo da je forma pritiska petorke ultimativna, da se insistira na brzom usvajanju sporazuma. To otvara nekoliko pianja. O kakvom se sporazumu radi, šta je njegova sadržina? Niko ovde nije naivan da će se politički Zapad odreći državnosti Kosova, ali su i jedini akter koji može ponašanje Prištine da drži pod kakvom takvom kontrolom. Kad se radi o Kosovu, treba imati u vidu da je to prostor zajedničke odgovornosti političkog Zapada i onih koji su predstavljali Srbiju“, smatra profesor.

Zato Stojiljković poručuje da moramo da imamo nešto što do sada nismo imali – dijalog.

„Ne verujem u sklonost dijalogu ove vlasti, kad je njoj u inetersu da se vodi ona će to uraditi sa svim ovim najavama za razgovor sa šefovima poslaničkih grupa. To će biti u maloj meri do potpisivanja sporazuma, koji se očekuje u narednih nekoliko meseci. Vreme je kratko, to je politički sporazum koji bi trebalo stvari da precizira, makar do 2024. kada su izbori za Evropski parlament i u SAD. To je korak bez povratka“, rekao je.

Na pitanje da li ako se obavežemo da ne blokiramo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, da se poštuje teritorijalni integritet, prizanju pasoši, znači da smo priznali nezavisnost, profesor kaže da je to faktičko priznanje „koje smo napravili odavno“.

„Šta može u ovoj situaciji da se uradi, mislim da ne možemo da odbijemo predlog. Kakav god izbor napravite, neće biti nešto što je idealno. Ono što bi po mom mišljenju Srbija trebalo da uradi je da na neki način Kosovo ne dođe do punog članstva u UN i da njegova evro perspektiva, imajući u vidu pet članica EU koje ga ne priznaju, malo potraje“, smatra on.

Komentari

Vaš komentar