Stojković: Koalicija „Moramo“ nastavlja da postoji iako deo osniva novu stranku

Vesti 01. jun 202214:28 > 15:114 komentara
Izvor: N1

Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije potpisale su Deklaraciju o ujedinjenju, a 11. juna biće održana skupština o ujedinjenju u novu političku organizaciju, čije ime za sada još nije saopšteno. Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije rekla je za N1 da koalicija "Moramo" i pored toga nastavlja da postoji, a da će nova organizacija biti nešto potpuno novo na političkoj sceni i predstaviće građanima paket leve i zelene politike.

Stojković je za N1 objasnila da će se nova organizacija sastojati iz političkog dela stranke u koji će ulaziti ljudi iz lokalnih organizacija koji žele da se politički angažuju, s tim da će svaka od tih lokalnih organizacija nastaviti da postoji kao entitet i sačuvaće svoj identitet.
Kombinujemo lokalne pokrete koji nisu uključeni u klasičnu politiku i ljude koji će se baviti strukturom i političkim dijalogom, učešćem u izborima. I ova politička organizacija neće bit klasična liderska stranka. Nešto bitno i potpuno drugačije sa idejom da umrežavamo i okupljamo lokalne pokrete koji imaju svoje lokalne probleme i da ih dignemo na republički nivo, rekla je Stojković.

Pročitajte još:

Deklaraciju o ujedinjenju nije potpisala Inicijativa Ne davimo Beograd, takođe članica koalicije „Moramo“, a Stojković kaže da i pored toga koalicija nastavlja da postoji.

„Njihova ambicija je da naprave svoju političku stanku i to je u redu. Koalicija nastavlja da postoji i sigurno će se kada dođe vreme, a to su izbori, ponovo okupiti“, napominje sagovornica N1.

Dodaje da će koalicija „Moramo“ u beogradskom parlamentu imati jedinstven poslanički klub, dok će u republičkom biti dva i to, kako kaže, iz praktičnih razloga – prednosti koju dva kluba daju.

Nova ujedinjena organizacija ponudiće paket zelene i leve politike – ekologija, zdravlje društva, socijalna pravda i radnička prava, a program će se odnositi na blagostanje svakog pojedinca, rekla je Stojković.

Upitana šta će ovu organizaciju razlikovati od drugih sličnik, koje predstavljaju uniju različitih političkih subjekata, sagovornica N1 kaže da je u ovom slučaju u pitanju drgačiji način nastanka koji ide odozdo umesto odozgo.

„To je drugačiji način nastanka umesto odozgo gde imate jednog lidera koji postavlja uslove… Bez dominacije vrhovnih struktura kako smo ovde navikli. I to je levičarski pristup, svkao ima glas, svako treba da se oseća dobro“, istakla je Stojković.

Pogledajte uključenje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar