Stojković o odluci suda: Svi svesni da je Siniša Mali intelektualni kradljivac

Vesti 21. mar 202321:28 56 komentara
N1

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković o odluci Upravnog suda u Beogradu kojom se poništava odluka Univerziteta u Beogradu da je doktorska disertacija Siniše Malog plagijat kaže da se sud nije bavio plagijatom, "ni sud ni Siniša Mali nisu se bavili suštinom, a to je da je ovo bezobrazno veliki plagijat i ne možemo to smatrati doktorskom disertacijom".

„Svi su ovde svesni da ovo nije doktorat, da je plagijat, svi su svesni da je Siniša Mali intelektualni kradljivac, ‘ajde da kažem lopov, zato ne pominje uopšte svoj plagijat, nego nekakvo znanje, a vidimo da su i sudovi upregnuti u taj pokušaj zataškavanja, a tu najviše strada naravno univerzitet“, ističe Stojković u emisiji Newsnight na TV N1.

Povezane vesti

Ona je ukazala da je sud tražio sitne proceduralne propuste, „koje možete da nađete u 99 odsto sudskih presuda, ali to je način da se ovo odugovlači“.

Ovakva odluka, kako dodaje, dokazuje da naše sudstvo nije nezavisno, „da se nalaze pod čizmom moći koja je koncentrisana u (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću i SNS“.

Smatra da bi procena o doktorskoj disertaciji morala da bude isključivo stvar akademske zajednice, „nikakvog suda i politike“.

„Otkako je SNS došao na vlast, imamo suočavanje sa raznim pokušajima da se suzbije autonomija univerziteta koja je upisana u Ustavu. Sve se čini da se suzi prostor u kome univerzitet može da funkcioniše nezavisno, samostalno, da se zasniva na znanju i profesiji, a ne na političkoj podobnosti. Ovakvim postupcima se obara autoritet univerziteta, i samim tim znanja“, ocenila je ona.

Dodala je da „kao što je sudstvo pod čizmom, to se dešava sa univerzitetom, on je pognuo glavu, ćuti“.

Smatra da ovaj proces mora ponovo da počne, jer ako se to ne desi „biće dosta novih studenata i profesora koji to neće dozvoliti“.

Upravni sud u Beogradu doneo je odluku kojom se poništava odluka Univerziteta u Beogradu da je doktorska disertacija Siniše Malog plagijat, potvrđeno je za N1.

U obrazloženju presude, koja je dostavljena N1, stoji da „po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Podsećamo, Univerzitet u Beogradu doneo je ranije odluku da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat, zbog čega se poništava. Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 22. decembra 2021. godine odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare