Stojković o seksualnom uznemiravanju: Predatori se moraju pronaći i kazniti

Vesti 07. jun 202214:542 komentara
Izvor: N1

Kandidatkinja koalicije "Moramo" za predsednicu Srbije i profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković rekla je da je zastrašujuće i krajnje nedopustivo da se profesori i nastavni kadar koriste svojim autoritetom i seksualno uznemiravaju i mobinguju svoje koleginice i kolege.

Povezane vesti:

„Tražimo da se dekan izvini svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga i seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih godina, kao što je to uradio dekan Fakulteta dramskih umetnosti. Takođe, tražimo da se hitno formi telo, a koje će studenti odabrati, kojem će se studenti moći obratiti i prijaviti ove, ali i nove slučajeve uznemiravanja i ucenjivanja“, navodi profesorka u saopštenju „Moramo“.

Ona dodaje da sve mora biti u saradnji sa nadležnim institucijama – policijom i tužilaštvom, da ne dođe, kako je rekla, do zloupotrebe prijava.

„Ovo mora postati primer i praksa, ne samo na FDU i Arhitektonskom fakultetu, već ću zahtevati i da se na svim fakultetima Univerziteta u Beogradu pokrenu ovakve inicijative, a od muških kolega, pošto su žene najčešće i žrtve ovakvog ponašanja, tražimo da podrže svoje koleginice i pomognu im da prijave svako nasilje. Nasilnici i predatori se moraju pronaći, osuditi i kazniti“, zaključila je Biljana Stojković.

Da podsetimo, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica izjavio je da će najhitnije reagovati povodom svedočenja sa društvenih mreža, u kojima veći broj studentkinja govori da ih je jedan profesor seksualno uznemiravao.

Komentari

Vaš komentar