Stolari i moleri, oprostite!

Vesti 31. okt 202207:55 22 komentara
Branislav Šovljanski
Zoran Lončarević

Kako sam ispao nepismen.

Leta gospodnjeg 30. oktobra 2022, baš na osmi rođendan televizije N1, u čuvenom glasilu, koje trubadura ima, ali on ne voli da ga tako zovu, osvanuo je naslov: „STOLARI SA N1!?! Objavili da su podigli LETVICU u TV novinarstvu. Urednik televizije N1 Branislav Šovljanski želeo je da se pohvali, a ustvari se obrukao.”

Pintscreen

„Podići letvicu“, metafora je u sprskom jeziku, koja ima preneseno značenje da se od nekoga nešto više očekuje, da mu se postavlja veći cilj, da neko to radi sam, ili mu neko to postavlja. U idealnim uslovima, može to sam da uradi. Da postoji zabluda o tome, šta je pravilo, „podići letvicu“ ili „podići lestvicu“ govori i tekst pokojnog Ivana Klajna u NIN-u, iz jula 2019. godine:

Čitalac Ivan Vučković piše: Često čujem ili pročitam da je `visoko podignuta lestvica` nekog kriterijuma. Verujem da je u pitanju greška. Podiže se letvica koju treba da preskočimo, a ne lestvica.“ Tačno. Lestvica je skala, niz veličina (u fizici, matematici i dr.) poređanih po vrednosti ili (u muzici) po visini tona. Množinski oblik lestve ili lestvice označava merdevine. Letva je, naprotiv, uzana i dugačka daska, odakle i ona letvica koja se skakačima postavlja na veću ili manju visinu, a što se metaforički upotrebljava za kriterijum ili uslove koje treba ispuniti da bi se nešto dobilo.

Klajnu hvala. Ali to očigledno nije dovoljno.

Da li je letvica ili lestvica?

Osmi rođendan je N1. Intervju za novine Nova sam dao kao i bilo kojim drugim (koje retko zovu, hvala im na tome), ako ne moramo da pričamo o horoskopu, omiljenom jelu, i opisivanju slobodnog vremena. Urednici novina i portala, kao što im i u opisu posla piše, izvukli su naslove tog intervjua po sopstvenom nahođenju.

Jedan od naslova bio je „Podigli smo letvicu, i postavili savremene standarde u TV novinarstvu.“

I do smiraja tog osmog N1 rođendana sve je bilo isto. Mi pričamo, oni ne slušaju. Ali onda je valjda, Ilon Mask, oslobodio ptičicu.

Prvak, to se valjda sada tako zove, vladajuće stranke, gospodin sa mnogim titulama, Vladimir Đukanović, pokušao je da se našali.

„Na N1 počeše da se bave stolarijom. Evo, podigli letvicu. Bravo.“ Napisao je prvak.

Pokušao sam da mu objasnim, takođe „šalom“: „Jednom moler, uvek, moler.“

Printscreen
Printscreen
Printscreen
Printscreen
Printscreen
Printscreen

I da ne idemo u dalje sitnice, koga zanima, pročitaće, na „Đukinoj“, oslobođenoj mreži. 

Znate ono, „nije prošlo mnogo“, i na renomiranom sajtu bliskom predsedniku Odbora za pravosuđe, neprikosnovenom braniocu, i još boljem intervjueru u „visokoprofilnim slučajevima“, alijas, Đuki, pojavio se tekst, da ga prevedem na srpski, kako je Šovljanski ispao nepismen.

Ipak je letvica

Odavno znam da ne postoje granice ili crvene linije koje neće preći. Znam i da se foliraju svaki put kada koriste reč „srpski“ ili „srpstvo“. Po novom im je to „srBski“ ili „srBstvo“.

Znam i da ih boli što se o njima neće lepo pisati, ako ih iko i pomene u nekoj knjizi. Zato prekrajaju udžbenike, seku činjenice makazama, zato ih ne zanima biologija, zato žude da ostanu upamćeni. Zato im je kubik betona važniji od reda stabala, i baš zato im je kvadratni metar vredniji od ljudske suze.

Jer to su oni. Oholi, samouvereni. Neuki. Puni samopouzdanja. Kao u prvim naučno fantastičnim pričama, crpe svu tu energiju iz jednog izvora. Uglavnom je to bio kamen, ili fontana. Vrhovni izvor. Koji se, ne dovodi u pitanje. Dok neko ne popizdi. Onda se pojave razne mutacije, na razne teme.

Elem. Mi „ostali“ znamo da su na ulice pustili sve sezone Patrolnih šapa koje su uspeli da ubede ili kupe. Ekskluzivna prava. Znamo i ko je „Rajder“. Onaj koga kuce, bespogovorno slušaju. Pa možda na VUF, VUF svi počnemo da reagujemo.

Naravoučenije

Čitajte Klajna, zajebite Informer.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare