Vučić obavestio Stoltenberga o incidentima, Kfor spreman da reaguje ako zatreba

Vesti 17. avg 202216:01 > 17:19114 komentara

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je u Briselu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje. Dodao je da je Kfor spreman da interveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, kao i da je već pojačano prisustvo te međunarodne mirovne snage na severu Kosova. Vučić je izjavio da je generalnog sekretara NATO obavestio o svim incidentima i napadima na srpsko stanovništvo i demantovao da su srpska vojska i policija prelazile administrativnu liniju i da se planira "bilo kakva invazija", kako su to prenosili prištinski zvaničnici i mediji.

„NATO nastavlja da prati situaciju u regionu, Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat u okviru Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, Kfor je spreman da interveniše“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Vučićem.

Generalni sekretar NATO je istakao da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu, a da je dijalog pod okriljem EU platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

„Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održatu sutra. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne“, poručio je Stoltenberg.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa generalnim sekretarom NATO razgovarao o onome što se zbivalo na Kosovu i dodao da je Srbiji važna uloga Kfora. On je zahvalio Stoltenbergu što je želeo da sasluša poziciju Srbije.

„Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim normama, i verujem da ćemo naići na razumevanje i Stoltenberga i celog NATO. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja“, istakao je predsednik Srbije na konferenciji za medije.

U Briselu teški razgovori

On je kazao da će sutrašnji razgovori u Briselu s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem biti teški.

„Gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali ćemo se držati međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, a što se tiče naših bilaterlanih odnosa, ja sam istakao Stoltenbergu da je Srbija vojno neutralna i da se neće opredeljivati u tom blokovskom smislu“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi da izbegne „svaku mogućnost da dođe do eskalacije ili sukoba. „Mi smo se ponašali odgovorno, nismo izazvali ni provokacije, ni incidente“, istakao je Vučić.

„Ono što je važno za naš narod na Kosovu i Metohiji, mi smo našu poziciju objasnili, predao sam listu upada specijalnih jedinica Prištine na sever koje su morale za to da imaju dozvolu, spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo, naše je da govorimo o svojoj poziciji i učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost“, ponovio je još jednom Vučić.

Generalni sekretar NATO je rekao da se uloga Alijanse na Kosovu zasniva na jasnom mandatu i da je odgovornost Kfora da bude neutralni činilac koji obezbeđuje sigurnost i bezbenost svih zajednica.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

„Stoga smo pažljivi … Podržavamo dijalog pod okriljem EU… Mi nećemo biti uključeni i umešani, mi ćemo biti neutralan činilac“, naglasio je Stoltenberg.

Vučić je istakao da srpska vojska i policija nisu nijednog trenutka prešle administrativnu liniju.

„Ja sam zahvalan NATO-u što nije izlazio sa neistinama. Srbiji nisu potrebne bilo čije ratne baze, Srbija je vojno neutralna, želi sama da obezbeđuje svoje nebo, svoj mir“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o spominjanju otvaranja ruske vojne baze u Srbiji.

Stoltenberg je kazao da uvek postoji rizik od eskalacije sukoba, zbog čega je, kako je istakao, važno da se održavaju sastanci poput ovih danas i sutra.

Jasna poruka NATO – sprečiti eskalaciju

„Kasnije ću se sresti sa Kurtijem, moja poruka će ostati ista – da sve mora da se učini da se spreči eskalacija. NATO šalje jasnu poruku kroz Kfor, jasni smo da ćemo intervenisati ako je potrebno, ponovio je generalni sekretar NATO“, odgovarajući na pitanje novinara o opasnosti da sukob eskalira s obzirom na retoriku između Beograda i Prištine.

Odgovarajući na isto pitanje Vučić je kazao da ne veruje da postoji bilo kakva zabrinutost od strane premijera Kosova i Prištine.

„Radi se o političkoj retorici koju uvek možete da koristite protiv druge strane. Meni je još lakše da ove tvrdnje pobijem, o mogućnostima Srbije da izvrši invaziju na neke entitete, pre četiri meseca, pre tri, a do sada se evo nije desilo. Što znači da su oni lagali… i da niko nije ništa rekao u vezi sa ovim narativom protiv Srbije. I znam da nikada neću čuti izvini za sve fabrikovane vesti protiv naše zemlje“, kazao je Vučić.

Stoltenberg: Važno jedinstvo u protivljenju ruskoj akciji

Stoltenberg je na konferenciji rekao da je s predsednikom Srbije razgovarao i o ratu u Ukrajini i istakao da je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena „u protivljenju neisprovociranoj akciji Rusije“, kao i da svi apeluju da se rat završi.

Kada su u pitanju napadi na nuklearnu elektranu u Zaporožju, Stoltenberg je rekao da oni predstavljaju pretnju za bezbednost.

To podiže rizike, i ugrožava stanovništvo Ukrajine i okoline, ali i međunarodne zajednice. Nužno je da se omogući inspekcija Evopske agencije za energiju, rekao je Stoltenberg.

Komentari

Vaš komentar