Stoltenberg u Prištini: NATO očekuje da odgovorni za Banjsku budu procesuirani

Vesti 20. nov 202316:48 65 komentara

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Prištini da alijansa očekuje da odgovorni za nasilje u Banjskoj u septembru budu procesuirani.

On je rekao da je važno da ti ljudi snose posledice, kako bi se osiguralo da se takav vid nasilja ne ponovi.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa kosovskim predsednikom Vjosom Osmani rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije i da obe strane treba da izaberu diplomatiju, umesto nasilja, i podržao je formiranje zajednice opština sa srpskom većinom.

To su ključni koraci ka normalizaciji odnosa i dugoročnom i stabilnom miru u regionu, ocenio je Stoltenberg.

Moja poseta je važna za bezbednost Kosova i regiona nakon događaja u Banjskoj i nasilja u maju, kada su napadnuti vojnici Kfora, izjavio je Stoltenberg i naveo da je NATO povećao svoje snage na Kosovu.

Alijansa će uraditi sve što je naophodno kako bi održala bezbedno okruženje i osigurala slobodu kretanja svim ljudima Kosova, rekao je Stoltenberg, uz poruku da NATO ne sprovodi zakon, već da to rade kosovska policija i Euleks.

Osmani: Srbija stalna pretnja miru

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da će ceo region snositi posledice ukoliko Srbija ne bude kažnjena ni na kakav način zbog nasilja u septembru u Banjskoj.

„Srbija ostaje stalna pretnja miru i stabilnosti u čitavom regionu“, rekla je Vjosa Osmani i dodala da NATO može da pozove Beograd da povuče vojsku koja se nalazi na granici sa Kosovom.

Vjosa Osmani je izjavila da je članstvo u NATO strateški, egzistencijalni i prioritetni cilj Vlade Kosova.