Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova, Vučić – nismo ugrozili mir

Vesti 26. sep 202113:54 > 15:26113 komentara
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije. Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

„Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'“, naglasio je predsednik Srbije.

Povezane vesti

Dodao je da „ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri“.

Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje ZSO i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila.

„Danas, juče ili bilo kada“, upitao je Vučić.

Stoltenberg je nakon razgovora i sa Vučićem i sa Aljbinom Kurtijem napisao na Tviteru da je potrebno spustiti tenzije na severu Kosova i vratiti se dijalogu.

Komentari

Vaš komentar