Stop nasilju u školama: 1. decembra nema nastave, prosvetari izlaze na ulicu

Vesti 29. nov 202212:18 145 komentara

U četvrtak, 1. decembra biće obustavljena nastava u 46 mesta u Srbiji u znak protesta protiv nasilja u školama, najavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković na konferenciji "Stop nasilju u školama" ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

„Prvog decembra u školama USPRS-a neće biti nastave, zato što je to jedan otpor svemu onome što se u Srbiji dešava – jedna poptuna nezainteresovanost za prosvetu. To je naš bunt i to je naš otpor, nema časova 1. decembra“, najavila je Janković obraćajući se novinarima u Nemanjinoj ulici.

POVEZANE VESTI:

Istakla je da u prethodnom periodu bilo previše slučajeva nasilja kako vršnjačkog tako i nasilja nad zaposlenima u školama, što je „doteralo cara do duvara“.

Pozivu se odazvalo 46 mesta širom Srbije i, prema rečima Jasne Janković, 1. decembra će, tačno u podne, na ulice izaći članovi USPRS-a, ali i članovi drugih sidnikata, prosvetni radnici koji nisu članovi nijednog sindikata, roditelji, kao i bivši i sadašnji učenici.

„Moramo uvesti nultu tolerancju na nasilje, inače zaista od obrazovnih ustanova neće ostati kamen na kamenu, počeće opšte tuče učenika, nastavnika roditelja, i onda tu više obrazovanja nema“, upozorila je Janković.

Poptpredsednik USPRS-a Zvonimir Jović istako je da je štrajkački zahtev da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica.

„Taj status onosi veću zaštitu zaposlenih po školama od napada bilo dece, bilo roditelja i staratelja“, rekao je Jović.

Dodao je i da status službenog lica podrazumeva i veću odgovornost, jer bi eventualni prekršaju prosvetnih radnika bili sankcionisani kao krivično delo.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je za danas predviđena prva sednica radne grupe tog ministarstva za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, napominjući da će novi tim do 20. decembra imati rok da utvrdi manjkavosti i predloži izmene u dosadašnjoj praksi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare